<p>Industriegebied Vlissingen-Oost.</p>

Industriegebied Vlissingen-Oost.

(Foto: Beeldenbank Laat Zeeland Zien / Photographics )

Noodoproep Zeeland aan kabinet: ‘Heb oog voor regionale situatie bij bepalen coronaregels’

In een noodoproep aan het nieuwe kabinet vraagt de Economic Board Zeeland om regionaal maatwerk bij het opstellen van de coronamaatregelen. ‘Dan is het effect van de maatregelen groter, houden we het veel beter vol en ontstaat er een gelijk speelveld voor ondernemers in grensregio’s’, stelt het Zeeuwse overlegorgaan van overheden, bedrijfsleven en onderwijs.


De positie als grensregio met Vlaanderen maakt dat Zeeland in een specifieke situatie verkeert wat betreft de huidige coronamaatregelen, schrijft de board. ‘Door de lockdown is het contrast met omliggende landen, waar ruimere maatregelen gelden, groot. Daardoor zien we veel uitwijkgedrag over de grens voor bezoek aan culturele voorzieningen, horeca en winkels. Daardoor hebben de maatregelen niet het gewenste effect, lukt het steeds minder om steun te houden voor het handhaven van de maatregelen en vergroot het risico op toename van besmettingen. Bovendien gaat dit ten koste van de ondernemers in de grensregio’s, waarvan inmiddels de reserves volledig zijn uitgeput.’ 

Steun

Daarnaast kaart de board aan dat er nog steeds ondernemers zijn die niet in aanmerking komen voor financiële steun. ‘Het is goed dat het kabinet de breed gesteunde motie van de Tweede Kamer uitwerkt door serieus te kijken hoe binnen de TVL- en NOW-regelingen meer schrijnende gevallen kunnen worden geholpen. Verder blijkt dat de procedures en uitbetalingen van voorschotten te lang duren. Inmiddels steken ook weer nieuwe uitdagingen de kop op door de sterk stijgende prijzen van grondstoffen en halffabricaten.’ Daarbij komt de toenemende krapte op de arbeidsmarkt. Die wordt verder versterkt door uitval van medewerkers in quarantaine. Bedrijven proberen dit zelf op te lossen, maar komen door de wirwar aan regels in de problemen, aldus de board. 

De board schrijft een proef te willen starten waarin onder voorwaarden meer mogelijk is. ‘We koppelen dat aan een zorgvuldige balans tussen economie en zorg, beter gedrag, regionaal maatwerk, duidelijke protocollen, wederzijds vertrouwen en onderlinge controle en toezicht. In de steunmaatregelen werken de gemeenten al met lastenverlichting, uitstel van betalingen en maatwerk en zij willen dit ook continueren.’ De board vraagt het kabinet deze punten in overweging te nemen en op korte termijn tot aanpassingen van de huidige maatregelen te komen.

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief