Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Op de werkvloer bij GGZ WNB

Door: Remko Vermunt Algemeen

De 24-jarige Esli van de Luijtgaarden werkt als begeleider in de flexpool van GGZ WNB. Zo’n twee keer in de maand springt ze als begeleider bij op de locatie De Schelde op Landgoed Vrederust. Ze begon echter als vakantiekracht.

Wat houdt jouw functie als begeleider in?

Het is een hele afwisselende functie en het is een beetje afhankelijk van of je ochtend- of avonddienst hebt. Maar, de cliënten hier leven echt hun eigen leven en daar ben je in principe de hele tijd bij. Ik werk hier nu natuurlijk alweer een tijdje, waardoor ik meer verantwoordelijkheden heb gekregen. Je bent aanwezig op de groep, bij de cliënten. Dit is ook vooral waar de nadruk op ligt tijdens vakantiewerk. Je kookt met hen samen en eet op de groep. Je maakt soms buiten een wandeling met cliënten, of speelt een spelletje met ze.

Hoe ben je bij deze functie uitgekomen?

Ik ben hier begonnen als vakantiekracht. Via via had ik de vacature op Facebook gezien. Ik heb er toen op gereageerd. Ik studeerde psychologie en ik wilde graag een bijbaan in de zorg. Ik ben universitair geschoold, dus dan ben je vooral met de theorie bezig. Ik wilde ondertussen juist praktijkervaring opdoen, daarom heb ik hier gesolliciteerd en heb ik een zomer als vakantiekracht gewerkt.

Je werkt in ochtend- en avonddiensten. Hoe werkt dat?

Je kan jezelf inplannen op diensten die beschikbaar zijn. Je bent erg flexibel qua werk. Tijdens tentamens kon ik dus vrij zijn. Als vakantiekracht werk je wat regelmatiger. Dan heb je vooral vaste diensten in de vakantieperiodes, dat is ook heel leuk. Daarin wordt ook nog wel rekening gehouden met je eigen vakantie of dagen die voor jou niet uitkomen.

Je werkt hier op De Schelde, wat voor cliënten behandelen jullie hier?

Dat varieert enorm per afdeling. Ik sta voornamelijk op de afdeling medium care, omdat ik dat gewoon het leukste vind. Maar je hebt ook de afdelingen ‘Dubbele diagnose’ en ‘Psychose’. De afdeling medium care is vooral voor mensen die in een crisis zitten of erin zaten. De nadruk daarbij ligt op de behandeling. Ik heb hiervoor ook op de ouderenpsychologie gestaan, maar dat vond ik wat minder leuk. De cliënten op de medium care blijven vaak 6 weken, al loopt dat soms ook uit tot een half jaar.

Wat moet je kunnen om dit werk te doen, ook als vakantiekracht?

Je moet een zorggerelateerde opleiding volgen, maar wat ik vooral belangrijk vind, is dat je van mensen moet houden. Het is zo persoonlijk werk, je kan deze mensen echt helpen. Die ervaring opdoen vind ik enorm leuk. Daarnaast vind ik het fijn dat je hier echt jezelf kan zijn. Het is niet zo zakelijk. Ik vertel ook gewoon over mijn thuissituatie en mensen leven echt met elkaar mee. Toen ik tentamens had, waren ze ook altijd benieuwd hoe het was gegaan. 

Hoe ziet een gemiddelde dag eruit?

Als ik een ochtenddienst heb, dan begin ik om 07.00 uur. Dan krijg je eerst een overdracht vanuit de nachtdienst. Daarin bespreken we de bijzonderheden en daarna lees ik even de rapportages door. Ik werk hier niet dagelijks, dus het is wel belangrijk om even te bekijken welke cliënten er zijn en hoe het met hen gaat. Dan gaan we de mensen rond 08.00 uur wekken en gaan we gezamenlijk ontbijten. Vervolgens ligt het heel erg aan de dag, wat er dan op de planning staat. De weekenden zijn vaak wat vrijer dan doordeweeks en uiteindelijk ben ik om 15.15 uur klaar.

Wat vind je leuk aan je werk?

Ik vind dit gewoon heel erg leuk werk. Het is een mooie aanvulling op je CV en je kan ervaring opdoen met dit werk. De persoonlijke band die je met cliënten opbouwt, dat past heel erg bij mij. Ik wil meer over mensen weten. Ik vind de afwisseling in het werk ook echt heel leuk, geen dag is hetzelfde.

Zijn er ook nadelen?

Is het stom om te zeggen van niet? Ik vind het echt heel leuk werk. Ik ben ook gewoon steeds blij als ik weer dienst heb. Dat zien mijn ouders ook. Ik ga met een lach naar mijn werk.


Naam:
Esli van de Luijtgaarden

Leeftijd:
24 jaar

Woonplaats:
Roosendaal

Bedrijf:
GGZ WNB

Functie:
Begeleider in de flexpool

Sinds:
2019

Hobby’s:
Paardrijden, wandelen en uit eten gaan of een terrasje pakken.

Esli van de Luijtgaarden

Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief