Afbeelding
Foto: Bart van der Putten

Thoolse leerlingen steeds veiliger naar school!

Door: Vera de Geus Algemeen

Het ROVZ wil op weg naar een 100% verkeersveilig Zeeland. De omgeving van basisscholen is daarbij cruciaal. Ter stimulans is het Zeeuws VerkeersveiligheidsLabel in het leven geroepen. De Rehobothschool Stavenisse behaalde dit label recent en is daarmee de vijfde school binnen de gemeente Tholen. Wie volgt?

Harry van der Maas (50) is gedeputeerde van Provincie Zeeland en voorzitter van het ROVZ dat het Zeeuws VerkeersveiligheidsLabel sinds 1999 uitgeeft om basisschoolleerlingen te leren hoe ze veilig deelnemen aan het verkeer. Het is een combinatie van theorie in de klas én praktijkoefeningen om de gevaren in het verkeer te leren herkennen en daar adequaat mee om te kunnen gaan.

Van der Maas vindt het belangrijk dat Verkeerseducatie verankerd is in het onderwijsaanbod van de school en onderstreept het belang van goede theorieles in alle groepen, inclusief deelname aan het VVN-theorie-examen. “Daarnaast is aandacht voor veiligheid in de verkeersomgeving van de school en op de school-thuis-routes van de leerlingen belangrijk. Met de nieuwe aanpak die nu wordt uitgerold, worden de scholen nog meer ondersteund. Het is echt voor elke school goed te doen.” 

Volgens Van der Maas zijn er ‘geen hele grote problemen’ met de verkeersveiligheid rondom scholen op het eiland Tholen. “Maar er kan wel grote drukte en ‘chaos’ zijn bij scholen. Ouders brengen en halen hun kind nog vaak. Het is beter om je kind met de fiets of als het kan lopend naar school te brengen. Zo geef je meteen het goede voorbeeld en laat je zien hoe je veilig kan deelnemen aan het verkeer door bijvoorbeeld je hand uit te steken en goed op te letten bij het oversteken.” 

Op Tholen zijn nu vijf scholen met het Label. “Maar dat mogen er zeker meer zijn! En er is nu ook een school bezig om het Label te halen. Daarnaast zijn er 2 à 3 scholen die al eerder aangaven er mee aan de slag te gaan. Wij hopen dat zij binnenkort die stap zetten. Door deelname aan het Label wordt de kwaliteit van Verkeerseducatie beter. Leerlingen krijgen ook meer praktijklessen en kunnen dankzij dit Label ervaringen opdoen met de remweg van auto’s, de dode hoek van vrachtauto’s, de gevaren van landbouwvoertuigen en nog veel meer. Het is gelukkig duidelijk dat steeds meer Thoolse scholen verkeerseducatie belangrijk vinden. Daar ben ik blij mee! Niet alleen in de les, maar ook rondom de school wordt gewerkt aan verkeersveiligheid. Daar kan je niet vroeg genoeg mee beginnen, want verkeersongevallen brengen veel leed met zich mee.’

Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief