Afbeelding
Foto: IMAN FASE

Tholen herdenkt: ‘Herdenken doen we niet alleen uit respect voor diegene die zich ingezet hebben’

Door: Daniël van Overveld Algemeen

THOLEN - Net zoals de rest van het land stond op 4 mei ook Tholen stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en de conflicten die volgde.

Zo gaf burgemeester Marleen Sijbers een toespraak bij het Oorlogsmonument bij de Schuttershof. ‘’Herdenken doen we niet alleen uit respect voor diegene die zich ingezet hebben voor onze vrijheid en daarbij het leven lieten. Maar we herdenken ook om de verschrikkingen, de lege plekken aan tafel, het verdriet wat veroorzaakt wordt door het oorlogsgeweld niet te vergeten. Om ervan te leren.’’ Tijdens haar toespraak benadrukte zij dat de veteraan Gilles de Kok, die 3 jaar met het bataljon Zeeland in Nederlands-Indië gevochten heeft en altijd aanwezig was bij de herdenking op Tholen, er niet meer was. ‘’Wij wensen iedereen die dicht bij hem stond, veel sterkte toe, maar het geeft ook aan hoe belangrijk het is, nu het nog kan, om herinneringen te delen, te leren van ervaringen.’’

Niet alleen de burgemeester was aan het woord tijdens de herdenking. Elief de Jager van Ter Tolne, Sjaco Rink van de Groen van Prinsterenschool, Sarah Prins van De Regenboog en Herlinde van den Berg van de Juliana van Stolbergschool hadden de eer om hun gedicht voor te dragen tijdens de herdenking. Daarmee laten zij, samen met de rest van Tholen, zien dat de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, de oorlogen die volgden en de oorlogen die op het moment woeden, niet vergeten worden. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief