Afbeelding
Foto: Daniël van Overveld

Tholen barst van de jonge bakkers

Door: Daniël van Overveld Algemeen

THOLEN - Landelijk is er een groot tekort aan jonge bakkers, waardoor de toekomst van veel bakkerijen niet zeker is. In de gemeente Tholen is daar zeker geen sprake van. Sterker nog, hier werkt volop jong bakkerstalent. Wij namen een kijkje bij een aantal bakkerijen in Tholen op zoek naar deze jonge bakkers!

Gelukkig zijn er nog jongeren die er bewust voor kiezen om het ambacht van warme bakker uit te oefenen, zodat wij in de toekomst verzekerd blijven van heerlijk versgebakken brood en het lekkerste gebak. Zoals de drieëntwintigjarige Sander van Oost, die als de bakker aan de slag is bij de zaak van zijn ouders, de gelijknamige Bakkerij Van Oost, in het centrum van Tholen.  

‘’Sinds dat ik jong was, hielp ik al in de bakkerij’’, vertelt hij. ‘’Toen ben ik naar school gegaan en heb ik de opleiding Mbo 3 brood en banket gedaan. Ik had wel wat ervaring, maar daar ben ik het echt gaan leren. Na de opleiding ben ik uiteindelijk hier gaan werken.’’ Sander heeft er voornamelijk voor gekozen omdat hij het ambacht vanuit huis heeft meegekregen. ‘’Het leukste eraan is dat het gewoon hard werken is en je maakt heel veel dingen.’’ Als bakker begint hij vroeg aan zijn werk; namelijk al midden in de nacht.’’ Dat is op zich wel lekker, want dan ben je overdag vrij. Maar je moet wel je ritme vinden.’’  

Volgens Sander komt het tekort aan nieuwe bakkers misschien wel aan het feit dat heel veel jongeren niet weten wat er in een bakkerij gebeurt. ‘’Maar meestal als ze komen kijken, krijgen ze er wat meer interesse in. Zo hadden wij een jongen die de afgelopen zomer ons is komen helpen. Hij deed voornamelijk inpakwerk, maar zag ook hoe het is en er aan toe gaat. Met de indruk die hij meekreeg, en gezien heeft hoe mooi het vak is, zit hij daarom nu op de bakkersschool.’’ 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief