Afbeelding
Foto: Rokas Tenys

Gemeente Tholen maakt geen bezwaar tegen biomassacentrale

Door: Vera de Geus Algemeen

THOLEN - Op zo’n 2,5 kilometer van Tholen, aan de Burgemeester Peterssluis in Bergen op Zoom wil SABIC volgend jaar de bouw van een biomassacentrale starten. Deze zou eind 2024 of begin 2025 in gebruik genomen worden. De Thoolse fractie PvdA/GroenLinks wilde van het college weten hoe ze aankijkt tegen de biomassacentrale en of ze van plan is bezwaar te maken tegen de ontwikkeling. Dit blikt niet het geval te zijn. Wel ondersteunt Tholen de gemeente Bergen op Zoom hierin.

Een biomassacentrale leidt tot meer uitstoot dan het vervuilende steenkool. Elektriciteit opwekken door hout te verbranden in een biomassacentrale levert 20 procent meer stikstof, fijnstof en broeikasgas op dan stroom uit een kolencentrale. Bijvoorbeeld Amerikaanse en Canadese bossen worden gerooid om met een dieselschip hiernaartoe te worden gebracht. Kortom: bomen worden gesubsidieerd omgehakt, het hout geïmporteerd en daarna verbrand. Dit is de samenvatting van fractie PvdA/GroenLinks. Men wil weten hoe het college van Tholen hier tegen aan kijkt. B&W laat echter weten dat zowel zij als de raad hier nog geen standpunt over heeft ingenomen. “De raad heeft wel ingestemd met de Regionale Energie Strategie(RES) Zeeland waarin is bepaald dat we terughoudend zijn met biomassa als warmtebron, omdat niet alle biomassa duurzaam is en er negatieve effecten op luchtkwaliteit en volksgezondheidkunnen zijn. Dit standpunt wordt gedeeld door het college”, aldus Tholen. 

De politieke partij vraagt verder: “Is het college op de hoogte dat door de bouw van een biomassacentrale een klimaat neutrale productie wordt gesimuleerd door louter het niet hoeven registreren/meetellen van de CO2 uitstoot gedaan door de biomassacentrale terwijl feitelijk deze centrales nog meer CO2 uitstoten dan regulierecentrales?” Daarop luidt het antwoord: “Uit een onderzoek, uitgevoerd van DNV GL in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (2019), blijkt dat biomassacentrales meer CO2 uitstoten dan kolencentrales”, aldus het college dat aangeeft niet door de gemeente Bergen op Zoom geïnformeerd te zijn over de ontwikkelingen nabij de gemeentegrenzen van Tholen. “We zijn als gemeente Tholen zelf niet voornemens een zienswijze in te dienen of bezwaar te maken in de procedure. Het zelf indienen van zienswijze en/of bezwaar in een procedure vergt aanvullend onderzoek vanuit onze zijde en helaas is het erg lastig gebleken deze expertise en capaciteit op korte termijn te organiseren”, aldus B&W. “Wel weten we dat de gemeente Bergen op Zoom ageert op de procedures en hierin herkennen wij ons. We willen daarom kenbaar maken aan de provincie Noord-Brabant als vergunningverlener dat wij de gemeente Bergen op Zoom ondersteunen. Wij denken hiermee de best passende oplossing gevonden te hebben.”

Tholen zegt niet direct bang te zijn voor de effecten. “Toename van neerslag van fijnstof en stankoverlast van de installatie zullen naar verwachting vooral bewoners in Halsteren en de Bergse wijk Noordgeest raken. De woongebieden in de gemeente Tholen liggen op grotere afstand. De Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant stelt dat de uitstoot binnen de geldende normering zal blijven, maar het college deelt de mening dat de 40 meter hoge schoorsteen als een stuk gezichtshinder wordt gezien”, zo zegt men. PvdA/GroenLinks vroeg tevens of inwoners van Tholen op de hoogte gesteld zijn van de mogelijke komst van deze biomassacentrale. “Wij hebben geen extra communicatie hierop ingezet, dit is ook zeker niet gangbaar. Via overheid.nl kunnen inwoners zich ‘abonneren’ op een e-mailservice zodat ze op de hoogte worden gesteld van procedures in hun omgeving. Daarnaast heeft de pers meermaals hierover gepubliceerd.” 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief