Afbeelding
Foto: Neil Schuurman

Vrijheid staat centraal bij de Thoolse Havendagen

Door: Michel Claessens Algemeen

THOLEN - De Thoolse Havendagen hebben eindelijk weer door kunnen gaan. De haven stond vol met gezellige kramen en historische voertuigen. De Havendagen waren twee jaar geleden al gepland, maar helaas kon dit niet plaatsvinden vanwege corona. Het thema waarmee de havendagen twee jaar geleden had moeten plaatsvinden, wordt nu gewoon weer opgepakt: 75+2 jaar vrijheid. Met Oekraïne ingedachte is dit thema actueler dan ooit.

Het bestuur is dolenthousiast dat zij het programma van twee jaar geleden dan eindelijk hebben kunnen realiseren. Volgens bestuurslid Floris Langendam werd het evenement erg goed bezocht, naar schatting waren er tussen de 30 en 35 duizend bezoekers. “Als je ziet wat er voor schitterende dingen op het kampement plaatsvinden. Mensen die daar heel trots lopen en het is een genot om te zien. Mensen lopen in een kostuum, het zijn allemaal van die ouderwetse pakken. Het is zó mooi om te zien”, vertelt Langendam,  “Het doel is herdenken en de vrijheid doorgeven, dat is eigenlijk het belangrijkste.”

De werkplaats van Rob Nieuwpoort en Corné Lauwerijssen viel erg op. Het was namelijk geen normale werkplaats, maar een werkplaats gebouwd vanuit twee vrachtwagens. De werkplaats werd de “field repair” genoemd. Het gaat hier om troepen die niet zelf meevochten. Ze hadden wel een geweer, maar deze werd niet gebruikt. Ze waren gepositioneerd achter de vechtende troepen. De twee bijzondere wagens gingen altijd gezamenlijk op pad. Na de oorlog waren de wagens jaren lang gescheiden gebleven maar nu zijn de wagens weer samen op één locatie. “Wij doen dit zo’n vier keer per jaar en dan zoeken we ook wel uitbeeldingen op zoals hier. Als je het typeplaatje leest, staat er ook ‘engineer motorised shop’. Dus is bedoeld voor de genie. Deze monteurs hielden zich vooral bezig met allerlei materiaal en materieel voor de bouw en aanleg van wegen en bruggen”, legt Lauwerijssen uit. “Het is uniek dat wij zo’n werkplaats na kunnen bootsen. Want dat is na de oorlog eigenlijk nooit meer gebeurd dat deze op één veld bij elkaar staan”, aldus Nieuwpoort.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief