Foto ter illustratie
Foto ter illustratie Foto: Shutterstock

Inwoners op Tholen ervaren overlast van hondenpoep: ‘Probleem is mentaliteitskwestie’

Door: Bregje Kop Algemeen

THOLEN - Veel inwoners op Tholen ervaren overlast van hondenpoep op stoepen, in bermen en op andere plekken. Dat is ter oren gekomen bij de facties van SGP en ABT. Onlangs stelden zij daarom vragen aan het college. “Een bron van ergernis voor voorbijgangers, kinderen en ouders.”

Veel inwoners ervaren overlast van hondenpoep op stoepen, in bermen en op andere plekken in de openbare ruimte. Een reden voor de fracties van SGP en ABT om vragen te stellen aan het college. “Binnen en buiten de kernen ligt hondenpoep. Soms zelfs pal naast speeltuinen en scholen, zoals bij de Rieburch in Sint-Maartensdijk. Of langs fiets- en wandelpaden, zoals over de dijk bij de Oesterputten in Tholen. Een bron van ergernis voor voorbijgangers, kinderen en ouders. Hoewel op verschillende plaatsen hondenpoepbakken zijn geplaatst, zijn er getuige het aantal drollen op straat en op de stoep nog veel hondenbezitters die niet de moeite nemen om de poep op te ruimen.”

De gemeente laat in reactie weten op de hoogte te zijn van de overlast. “Hondenbezitters zijn inderdaad verplicht de uitwerpselen op te ruimen. Lang niet alle hondenbezitters doen dit kennelijk. Het probleem van hondenpoep is een mentaliteitskwestie van hondenbezitters die moeilijk te veranderen blijkt”, aldus de gemeente. Er worden acties ondernomen om het hondenpoepprobleem aan te pakken. “In groenstroken wordt, op verzoek van een bewoner, een bordje geplaatst om duidelijk te maken dat het verboden is om hondenpoep achter te laten. Dit bordje blijft ongeveer drie weken blijven staan”, aldus het college. “Daarna wordt het verplaatst naar een andere locatie. Door het bordje op diverse plaatsen te rouleren willen we er de aandacht op vestigen. We hopen hiermee de hondenbezitters wakker te schudden. Ook staan er in elke kern een aantal rode afvalbakken voor hondenpoep. Uiteraard mag de hondenpoep ook in andere afvalbakken worden gedeponeerd.”

Op de vraag van SGP en ABT of het college het eens is dat er meer nodig is om de overlast aan te pakken, reageert het college: “Tot 2015 was er nog budget om controle op hondenpoep te laten uitvoeren door onze Buitengewoon Opsporings Ambtenaar (BOA) hierop te laten controleren. Dit was al erg lastig omdat hij voor handhaving van het hondenbeleid op het juiste moment op de juiste plaats moet zijn. Deze uren zijn door bezuinigingen door de Raad ingetrokken.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief