Afbeelding
Foto: Daniël van de Hooven

Tholen geniet van kunst tijdens OPEN atelierroute

Door: Daniël van Overveld Algemeen

THOLEN - 19 kunstateliers verspreid over heel Tholen openden afgelopen zaterdag 2 juli hun deuren voor het publiek. Veel toeristen en fietsers volgden de route langs het eiland om al de unieke kunst die Tholen rijk is te bezichtigen en te bewonderen.

Om 11.00 uur openden de eerste ateliers hun deuren voor bezoekers. Eén van de kunstenaars die haar kunst tentoonstelde, is Rianne van Duivenbode. Dit doet zij in haar atelier genaamd ‘Art-Co’ in het centrum van Tholen-stad. ‘’Ik laat onder ander mijn kunst op tegel en kunst op bord zien”, aldus Van Duivenbode. In de ochtend heeft Rianne al veel bezoekers gehad. ‘’Ik heb vooral veel fietsers zien langskomen; zowel mensen die op vakantie zijn als mensen uit de omgeving.”

Bert en Ineke van Drunen zijn bijvoorbeeld twee fietsers die de OPEN atelierroute volgden. ‘’We zijn hier gekomen omdat we het eiland Tholen heel mooi vinden om te fietsen. Ook vinden we Tholen ook een enorm gezellig stadje, maar daarnaast spreekt ook de kunst ons erg aan’’, vertelt het paar. Het is niet de eerste keer dat het koppel deze route doet. ‘’In het verleden hebben we deze route al eens eerder gedaan. Ik heb les gehad van twee van de deelnemers, Riena en Martin Valkhof bij de Heen. Zij vertelden ons dat ze onderdeel zijn van de nieuwe route dit jaar. Daarom wilden we graag even een kijkje komen nemen.”

Het is voor de tweede keer dit jaar, én het zesde jaar in totaal, dat op de vier eerste zaterdagen in de lente of zomer, de OPEN atelierroute georganiseerd wordt door Cultuurplein Tholen. Het cultuurplein wil daarmee aandacht vragen voor de kunst die allemaal op Tholen te vinden is. De route biedt ook kans voor kunstenaars om meer publiciteit te werven. Daardoor trekt het ook kunstenaars buiten Tholen aan om naar het eiland te verkassen.

Zo ook Gerda Glerum, die oorspronkelijk uit Souburg komt. Zij woont nu twee jaar op het eiland en het leven op Tholen bevalt haar erg goed. ‘’We zijn destijds verhuisd omdat mijn man hier ging werken. Ik had daarbij wel één voorwaarde: ‘het is prima, maar dan moet ik wel mijn eigen ruimte erbij hebben’.’’ In haar atelier, dat net zoals die van Rianne in het centrum van Tholen ligt, specialiseert Gerda zich in beelden van keramiek, steen en brons, maar ook in schilderijen. Vorig jaar deed Gerda ook al mee met de atelierroute. ‘’Mijn atelier is altijd de eerste zaterdag van de maand, ook in de winter, open. Maar je merkt dat er nu wat meer geïnteresseerden zijn.’’

Rond 16.30 uur sloten de laatste ateliers hun deuren. Daarmee eindigde de tweede OPEN atelierroute van het jaar. Op de zaterdagen 6 augustus en 3 september zullen Rianne, Gerda en de andere kunstenaars verspreid over het hele eiland de deuren van hun ateliers weer openen voor bezoekers.




Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief