Afbeelding
Foto: Neil Schuurman

Kees van de Velde zit al van jongs af aan bij de brandweer: ‘Alles aan het vak is mooi’

Door: Neil Schuurman Algemeen

THOLEN - Kees van de Velde zit al van jongs af aan bij de brandweer. Inmiddels werkt hij er al veertien jaar. Kees is manschap, chauffeur/pompbediende, bevelvoerder en onderdeel van de verkenningseenheid gevaarlijke stoffen. Maar je komt hem niet alleen tegen als er iets mis is gegaan, hij is ook ambassadeur van ‘Brandveilig leven’.

“Dat houdt in dat ik bij mensen thuis woningchecks uitvoer. Dat gaat van de meterkast tot aan zolder. Daarnaast geven wij advies over het plaatsen van rookmelders. Wij geven vanuit de brandweer altijd een gratis rookmelder”, vertelt Kees. Eigenlijk vindt hij alles wel mooi aan het vak: “De actie, midden in de nacht kan de pieper gaan. Een paar minuten later sta je dan bij een brand of reanimatie. Het is heel erg divers. De klus klaren met de groep, dat is gewoon hartstikke leuk.”

Ondanks dat zijn er flinke tekorten bij de brandweer. Ook Kees merkt dit: “Soms kan je niet uitrukken. Dat hebben wij onlangs ervaren. Wij werden op een zaterdag opgeroepen voor een gaslek. Toen konden wij niet uitrukken.” Kees legt uit wat er vervolgens gebeurt: “Wij hebben een mooi systeem, die maakt na 30 seconden inzichtelijk of een brandweerploeg compleet is. Als de ploeg niet compleet is, komt de volgende post. In dit geval kan dat Nieuw-Vossemeer zijn.” Er zal dus wel hulpverlening zijn, maar deze zal wel trager zijn dan anders mogelijk was: “In dit geval is het goed afgelopen. Maar het kan zomaar verkeerd lopen, en dan kan een goede bezetting het verschil maken.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief