Afbeelding
Foto: archief Weekblad de Bode

Blauwalg steekt kop op in stilstaand water in Zeeland

Door: Redactie Algemeen

Door de hoge temperaturen duiken blauwalgen op in stilstaand water in Zeeland. Het wordt mens en dier afgeraden om met dit water in contact te komen. Waterschap Scheldestromen verwacht dat de aanwezigheid van blauwalg de komende dagen toeneemt door de warmte.

Bauwalg, een bacterie die goed gedijt bij warm weer, produceert mogelijk giftige stoffen. 

Herkennen

De aanwezigheid van blauwalg kan per dag verschillen, meldt waterschap Scheldestromen. Daarom vraagt ze de Zeeuwen alert te zijn. ‘Hoe is blauwalg te herkennen? Als het water eruit ziet als groene soep, er een olie- of verfachtige drijflaag zichtbaar is en het water stinkt, is de kans groot dat het om blauwalg gaat.’

Mens en dier kunnen ziek worden door de gifstoffen van de blauwalg. Vissen en andere waterdieren kunnen last krijgen van zuurstofgebrek doordat het zuurstofgehalte van het water afneemt. ‘Contact met besmet oppervlaktewater kan leiden tot huidirritatie, zoals jeuk en rode vlekken. Als mensen of dieren het water via de mond binnen krijgen kan het maag- en darmklachten veroorzaken. De gevoeligheid bij mensen is zeer verschillend. Mensen die toch in contact komen met water dat blauwalgen bevat, wordt geadviseerd een normale hygiëne toe te passen, zoals handen wassen of douchen.

Wanneer inwoners de waterkwaliteit op een locatie niet vertrouwen, kunnen ze dit melden via het waterschap.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief