Droogte
Droogte Foto: Gertrude Snoei

Neerslagtekort momenteel nog groter dan in heel 2018: ‘Buien brengen wat verlichting’

Door: Bregje Kop Algemeen

THOLEN - De huidige droogte is nog groter dan op het droogste moment in 2018. Alleen in een viertal jaren was het nog droger dan nu, voor het laatst was dat in 1976. Dat meldt Weeronline. Het buiige weer geeft komende tijd wat verlichting, maar ook niet meer dan dat. Als komende tijd op veel plaatsen 20 tot 30 mm valt, blijft het neerslagtekort groter dan in de 5 procent droogste jaren. 

De afgelopen dagen bereikte het neerslagtekort een hoogtepunt en momenteel is het zelfs nog droger dan op het droogste moment in 2018. Toen bedroeg het neerslagtekort zo’n 307 mm. Nu is het neerslagtekort tijdelijk gestegen naar 318 mm. In delen van Brabant, Zeeland en Zuid-Holland viel 10 tot 20 mm regen en op een enkele plek viel met 35 mm een behoorlijke hoeveelheid.

Veel buien verwacht
Deze week worden flink wat buien verwacht en dat is goed voor de natuur. Door toeval passeren de eerste dagen veel buien ons land tijdens de nachtelijke uren. Overdag valt de neerslag hierdoor mee. De extreme droogte wordt hierdoor alleen wat getemperd. Veel berekeningen komen tot en met het weekend met 20 tot 30 mm regen. Door het buiige karakter van de neerslag zal de hoeveelheid regen wel verschillen en kunnen makkelijk afwijking naar boven én naar beneden ontstaan.

Grondwater
De grondwaterstand is de afgelopen weken op veel plaatsen verder gedaald. Vooral de gebieden met zand als ondergrond hebben veel last van een lage grondwaterstand, maar ook gebieden waar de hoeveelheid grondwater afhankelijk is van de aanvoer van rivieren. Veel peilbuizen meten een grondwaterpeil dat slechts in 10 procent of nog minder van de historische metingen voorkwam.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief