De ochtendploeg draagt graag een steentje bij aan het behoud van het zwembad. FOTO REMKO VERMUNT
De ochtendploeg draagt graag een steentje bij aan het behoud van het zwembad. FOTO REMKO VERMUNT Foto: Remko Vermunt

Afsluiting van topseizoen bij Zwembad de Spetter

Door: Remko Vermunt Algemeen

THOLEN - Het seizoen voor zwembad De Spetter zit er weer bijna op. Vandaag kan er voor de laatste keer gezwommen worden in het volledig gerenoveerde bad. Vanwege die renovatie ging het zwembad dit jaar later open dan gepland, maar dat mocht de pret niet drukken. Door de tropische temperaturen van deze zomer kan de Zwembadraad toch spreken van een topseizoen.


"We hadden wat opstartproblemen", vertelt Ira van Dongen namens de Zwembadraad. "Door het warme weer hadden we bijvoorbeeld moeite met het onderhouden van het gras en de boompjes." Maar, ondanks die opstartproblemen is het seizoen goed verlopen en dat komt mede door de vele vrijwilligers.

Toezichthouders
Voor het tweede jaar op rij werd er dit seizoen tijdens het ochtend zwemmen toezicht gehouden door één betaalde en één onbetaalde toezichthouder. Tussen 07.30 en 09.30 uur liggen er gemiddeld zo'n zestig mensen in het zwembad. Voorheen waren er standaard twee betaalde toezichthouders aanwezig om een oogje in het zeil te houden, maar om de kosten te drukken is twee jaar geleden gekozen voor deze vernieuwde aanpak. Eén van die twaalf vrijwilligers is Jorien Hage. "Ik wil dat het zwembad behouden blijft voor de samenleving en het kost me gemiddeld toch maar twee uur in de week", vertelt ze. "Ik heb de cursus voor toezicht houden gevolgd op kosten van de gemeente en dat was op zich al een cadeautje. Het is gewoon zo leuk om te doen." Daarnaast is Jorien zelf één van de fanatieke ochtendzwemmers, net als het merendeel van de vrijwilligers. "De ochtendgroep is dan ook onze hofleverancier voor vrijwilligers", lacht Mariska Dijke namens de Zwembadraad.

Vrijwilligers
"Sinds vorige week zijn we ook gestart met een vrijwillige klusploeg en een groenploeg. Zo proberen we de kosten van het zwembad nog verder terug te dringen." De exploitatiekosten van het zwembad moeten immers teruggebracht worden van 150.000 naar 100.000 euro. Door in de ochtend met vrijwillige toezichthouders te werken wordt al zo'n zesduizend euro bespaard. Door nu ook een groen- en een klusploeg in te zetten, wordt er nog meer geld bespaard. "Maar we doen dit niet alleen voor de bezuiniging", vertelt Mariska. "Het zwembad is er voor de samenleving en je merkt in de nieuwe participatiesamenleving dat mensen ook bereid zijn om hier hun steentje aan bij te dragen. Het zwembad is van ons allemaal en daar moeten we ook iets voor doen."

Overleg
Iedere maand zitten de Zwembadraad, de zwembadmanager en de gemeente bij elkaar aan tafel. "Iedere maand bekijken we of er nog steeds wordt voldaan aan de maatschappelijke opdracht die we destijds hebben opgesteld." Zo is afgelopen jaar het aanbod van de zwemlessen uitgebreid van één naar twee keer in de week en ook komend jaar worden er wellicht veranderingen doorgevoerd. "De bezoekers komen zelf met ideeën en wij gaan dan bekijken of ze uitvoerbaar zijn. Zo is bijvoorbeeld ook de sluitingstijd in de ochtend aangepast van 09.00 naar 09.30 uur, waardoor ouders die hun kind naar school hebben gebracht toch nog even kunnen komen zwemmen."

Verbeteringen
Voor volgend jaar wordt onderzocht of het seizoen afgesloten kan worden met een speciale dag waarop honden in het zwembad mogen zwemmen én er wordt bekeken of het zwembad op vrijdagavond voortaan open kan zijn. "Dat willen we dan combineren met een soort picknick, waarbij ouders vanuit hun werk meteen naar het zwembad kunnen rijden en hier iets kunnen eten." Daarnaast wordt bekeken of er volgend jaar een (beach)volleybalveld aangelegd kan worden. "Dit jaar zijn er goaltjes geplaatst en we hebben het aanbod volgend jaar verder uit te kunnen breiden."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief