Foto:

Telecommast blijft komende jaren staan

SINT-MAARTENSDIJK - De WAS-mast (Waarschuwings Alarmerings Systeem) aan de Oostsingel in Sint-Maartensdijk mag in ieder geval tot 31 december 2031 blijven staan. Dat laat het college van burgemeester en wethouders weten op vragen van Kees Slager (SP).


Slager stelde opnieuw vragen aan het gemeentebestuur over de mast, omdat Tele2 en T-Mobile gaan fuseren. "Bestaat er door deze samenloop van omstandigheden nog enige noodzaak om de - voor de omwonenden aanstootgevende - nieuwe WAS-mast met Tele2-zender te handhaven", wilde Slager weten. Al in juli stuurde een inwoner van het dorp een brief aan het college over de mast. De inwoner, die anoniem blijft in de brief, liet blijken niet blij te zijn met de stralingsmast. "Een mast die geplaatst is in beschermd stadsgebied zonder de nodige vergunningen. Bovendien zit er op deze mast ook een telefoonmaatschappij, wat niet nodig is want op het industrieterrein staat al zo'n mast van vijftig meter hoog waar alle maatschappijen opzitten."

Vergunningsvrij

De inwoner stelde voor om de mast te verplaatsen naar het industrieterrein, maar de gemeente Tholen liet weten dat het plaatsen van een dergelijke mast in Nederland vergunningsvrij is. Deze mast wordt namelijk gebruikt om de bevolking via een sirene te waarschuwen in geval van een calamiteit. In 2017 heeft een bedrijf gevraagd of deze masten gebruikt mogen worden voor telefonie. "In de huidige maatschappij is steeds meer behoefte aan zendmasten voor goede bereikbaarheid." Daarom is vanuit het Rijk en telecombedrijven besloten om zoveel mogelijk dubbel-gebruik te maken van de WAS-masten. "Op grond van de wet is het mogelijk om zonder vergunning de bestaande WAS-mast te vervangen voor een maximaal vijf meter hogere mast om ruimte te creëren voor een telecomoperator."

Nieuwe ontwikkelingen

Na de vragen van Slager heeft de gemeente echter contact gelegd met de eigenaar van de mast. "En dit bedrijf is niet voornemens de mast te laten vervallen omdat men aangeeft dat de mast, die door Tele 2 wordt gebruikt, nog steeds nodig is voor een goede dekking van het netwerk. Dit is later bevestigd door een medewerker van de technische dienst van Tele 2." Als eigenaar van de grond waarop de mast staat dient de gemeente in acht te nemen dat een recht van opstal verleend is, op basis waarvan de opstalhouder de zendmast tot minimaal 31 december 2031 in stand kan houden. 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715748458&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/tholen&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief