Foto: P. Rijsdijk

Zeventien populieren plat langs Galgepad

SINT-MAARTENSDIJK - Staatsbosbeheer gaat zeventien in plaats van 95 populieren kappen bij het Galgepad in Sint-Maartensdijk. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders afgelopen week bekendgemaakt. Staatsbosbeheer heeft al langere tijd plannen om een aantal populieren te kappen, maar een omwonende kwam in actie om dit plan te stoppen.


Al in september 2018 trok Pauline Rijsdijk aan de bel bij zowel de gemeente en de provincie, als bij Staatsbosbeheer voor het behouden van het Galgepad met de vele populieren. Staatsbosbeheer ging in september vorig jaar van start met werkzaamheden in het natuurgebied om het leefgebied voor visdieven, kluten en kokmeeuwen te verbeteren.

Werkzaamheden

Eén van de werkzaamheden was het kaal maken van het vogeleiland. "Aanvankelijk werd bekend gemaakt dat het eiland kaal werd gemaakt en met schelpen bestrooid om het broeden voor kustvogels aantrekkelijk te maken", stelde Pauline Rijsdijk in haar brief van september 2018. "Nu blijkt echter dat de prachtige populierenlaan langs het Galgepad het loodje moet leggen." Staatsbosbeheer wilde de bomen kappen om de kansen voor broedende vogels te vergroten. De bomen zouden immers goede schuilplaatsen zijn voor predatoren, zoals roofvogels of de bruine rat. Pauline Rijsdijk was echter van mening dat dit juist zorgt voor een stukje natuurlijke selectie. "En dat hiermee een authentiek stukje Sint Maartensdijk verdwijnt, waar bewoners en toeristen dagelijks van genieten, is niet meegenomen in de overwegingen." Bewoners werden volgens Rijsdijk dan ook niet betrokken bij deze ingreep op de leefomgeving en daarom riep ze zelf inwoners op om hun stem te laten horen bij provincie, gemeente en Staatsbosbeheer. En, met succes, zo blijkt nu.

Besluit

Het college van burgemeester en wethouders heeft afgelopen week besloten om een omgevingsvergunning te verlenen voor het kappen van zeventien in plaats van 95 populieren langs het Galgepad in Sint-Maartensdijk. "In eerste instantie is bij ons een aanvraag binnengekomen voor veel meer populieren", vertelt ook wethouder Frank Hommel. Mede door de oproep van Pauline Rijsdijk is de gemeente in gesprek gegaan met Staatsbosbeheer om te bekijken op welke manier dit stukje natuur toch behouden kan blijven. "Uiteindelijk heeft Staatsbosbeheer eieren voor z'n geld gekozen en hebben ze de aanvraag ingetrokken en een nieuwe aanvraag voor zeventien populieren ingediend", vult burgemeester Ger van de Velde - de Wilde aan. Met het kappen van deze zeventien bomen kan het gemeentebestuur wél leven. "Twee van deze bomen zijn er echt heel slecht aan toe en de overige vijftien staan wel heel dicht bij de eilandjes."

Wanneer Staatsbosbeheer de bomen precies gaat kappen is nog niet bekend. 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715748458&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/tholen&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief