Foto: Iman Fase

Renovatie van 1,5 miljoen euro voor zwembad Haestinge

SINT-MAARTENSDIJK - Als het aan de burgemeester en wethouders van Tholen ligt, wordt zwembad Haestinge na het zwemseizoen 2020 voor ruim 1,5 miljoen euro gerenoveerd. In eerste instantie werd gekeken naar de mogelijkheid om een nieuw zwembad te realiseren in Sint-Maartensdijk met behulp van een ontwikkelaar, maar dat plan is volgens het college niet haalbaar.


In 2016 heeft de gemeenteraad van Tholen zich al uitgesproken over de toekomst van de twee zwembaden in de gemeente. Zwembad de Spetter in Tholen zou gerenoveerd worden en Zwembad Haestinge in Sint-Maartensdijk zou opengehouden worden in afwachting van een nieuw binnenbad van 250 vierkante meter en een buitenbad van 200 vierkante meter.

Eisen

Zwembad de Spetter is inmiddels gerenoveerd, maar voor Zwembad Haestinge is nu toch een ander scenario bedacht. "De ontwikkelaar heeft aangegeven dat de bouw van een nieuw overdekt zwembad (deels) bekostigd zou moeten worden uit de opbrengst van de bouw van circa 60 woningen in de Geertruidapolder. Daarnaast is het nieuwe overdekte zwembad voorzien op de locatie naast de nieuwe Haestinge, waardoor er een alternatieve accommodatie voor (een deel van) de sportverenigingen zou moeten worden gevonden." Daarnaast had de ontwikkelaar ook eisen die volgens de gemeente helemaal niet toegestaan zijn omdat er dan sprake zou zijn van ongeoorloofde staatssteun. Conclusie: de ontwikkeling van een nieuw zwembad door een ontwikkelaar is niet mogelijk.

Renovatie

In oktober 2016 werd door de gemeenteraad al besloten dat wanneer er géén nieuw zwembad zou komen, zwembad Haestinge alsnog gerenoveerd zou moeten worden. "Gezien de huidige markt en het feit dat de complete technische installatie van het huidige zwembad verplaatst moet worden in verband met de sloop van het oude Haestinge, verwachten we voor de renovatie van zwembad Haestinge een bedrag van circa 1.500.000 euro kwijt te zijn plus een bedrag van 140.000 euro voor de sloop van de oude Haestinge." Na de renovatie gaan ook de exploitatielasten omhoog van 55.000 naar 150.000 euro per jaar.

Andere opties

De gemeenteraad wordt nu gevraagd om in te stemmen met dit scenario, maar burgemeester en wethouders dragen ook nog een paar andere opties aan. Zo blijft ook de mogelijkheid bestaan om Zwembad Haestinge te sluiten. Het geld wat dan vrijkomt kan eventueel gebruikt worden om vervoer te organiseren naar zwembad De Spetter in Tholen. Ook blijft de mogelijkheid bestaan om die gelden te benutten voor het opwaarderen van zwembad De Spetter. De laatste mogelijkheid is om aan te sluiten bij een idee van de Schutse in Sint-Annaland. Zij hebben plannen om een instructiebad met wellness-faciliteiten aan te leggen. 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715748458&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/tholen&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief