Foto: Marcel van Leeuwen

Thoolse Annika speelt iedere week op festivals

THOLEN - Al jaren timmert de Thoolse Annika Boxhoorn aan de weg als zangeres en muzikant. Afgelopen zondag speelde ze als basgitarist van de band Anemone op het Bevrijdingsfestival in Rotterdam. Het vormde de start van een festivalseizoen waarin ze bijna ieder weekend wel op een ander festival staat te spelen. "Ik vind muziek maken echt het allerleukste om te doen, dus zo'n festivalseizoen kan ik nog minstens tien jaar volhouden."


De 32-jarige Annika Boxhoorn is geboren en getogen in Tholen. Als puber was ze al veel bezig met muziek en tijdens de middelbare school was ze veel in Bergen op Zoom te vinden. "Mijn professionele carrière is in 2009 begonnen toen ik afstudeerde aan het conservatorium, maar daarvoor was ik ook al heel veel met muziek bezig. Toen ik puber was, was Bergen op Zoom een hele muzikale omgeving en daar is mijn muzikale ontwikkeling ook echt gestart", vertelt Boxhoorn. Zo won ze onder andere de muziekwedstrijd The Voice van het Centrum voor de Kunsten Bergen op Zoom. "Ik was altijd met vrienden muziek aan het maken en ik deed met allerlei wedstrijdjes mee."

The Voice

Na haar pubertijd vertrok Annika naar Rotterdam en vijf jaar geleden verhuisde ze zelfs naar Amsterdam. "Al die tijd heb ik in bandjes gezeten, maar ook met rappers samengewerkt." Toen ze krap een week in Amsterdam woonde, werd ze gescout door een headhunter van The Voice. "Ik zit qua muziekstijl meer in de alternatieve hoek, maar ik sta voor alles open. Dus ik heb mijn kaartje meegegeven en uiteindelijk belandde ik in de liveshows." Het programma legde haar geen windeieren. Zowel in binnen- als buitenland staat ze regelmatig op het podium. Eerst vooral als zangeres, de discipline waarin ze officieel is afgestudeerd, maar sinds oktober ook als basgitarist en achtergrondzangeres bij de band Anemone.

Betere zanger

"Ik luisterde zelf al naar hun muziek en toen werd ik een keer gevraagd om in te vallen", legt Boxhoorn uit. "Van het één kwam het ander." Door haar nieuwe rol in de band, is ze zelf veranderd als muzikant. "Je gaat anders spelen en het heeft mij een betere muzikant én zangeres gemaakt." Vooral de samenwerking met leadzanger Xander van Dijck zorgde voor een verandering. "Xander speelt heel intuïtief, terwijl ik altijd heel erg geschoold bezig ben." Met de band Anemone mag ze deze festivalzomer weer op de meest uiteenlopende plaatsen optreden. "We staan nu nog veel op de vroege tijdstippen, maar we zijn nog maar net bezig. We hebben allemaal onze sporen verdiend, maar we moeten ook met deze band rustig opbouwen."

Sinds Koningsdag is Annika dan ook ieder weekend wel op een festival te vinden met haar voeten in het gras. "Echt een rotbaan", lacht ze. "Al is het niet allemaal rozegeur en maneschijn. Je moet soms best lang wachten tot je mag spelen, je zit veel in de auto en hoewel ik gezond probeer te leven, is er op festivals vaak alleen maar ongezond eten. Je bent heel afhankelijk van het festival, maar ach. Muziek maken is hetgeen wat ik het allerleukste vind om te doen, dat kan ik nog minstens tien jaar volhouden."

Graspop

Zelf kijkt Annika het meeste uit naar het optreden op Soccer Rocker. "Overdag is dat een sportevenement, maar 's avonds verandert het in een Rock & Roll-feest. Er komen altijd super leuke mensen op af en het is heel grappig om te zien." Met een andere band treedt ze ook nog op op het Belgische Graspop, het festival voor liefhebbers van alternatieve muziek. "Dat wordt nu de derde keer, dus dat is ook wel tof." Daarnaast wordt er met Anemone ook nog gewerkt aan een nieuwe plaat, waarop Annika weer wat meer gaat zingen. "Dus ik hoef me niet te vervelen." 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715748458&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/tholen&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief