Organist Jan van der Male.
Organist Jan van der Male. (Foto: J.v.d.Maie)

Zomerconcert met Jan van der Male: het van Dam orgel in de hoofdrol

  Sport en Vereniging

THOLEN - In de serie Zomerconcerten is een bescheiden, maar kwalitatief hoogstaande plaats ingeruimd voor een aantal orgelconcerten. Zaterdagmiddag 13 juli vindt een van deze bijzondere concerten plaats als Jan van der Male speelt op het van Dam orgel van de Grote Kerk in Tholen.


Jan van der Male (1990) volgde orgellessen bij achtereenvolgens Helma Coppoolse-van der Jagt te Arnemuiden en Klaas Koelewijn te Haarlem. Van 2009 tot 2014 was hij organist van de Zuiderkerk in Middelburg. In verband met studie en werk volgde verhuizing naar Noord-Holland. Tegenwoordig is hij organist van de Looiersgrachtkerk (evangelisatiepost “Bij Simon de Looier”) in Amsterdam-Centrum en van de Gereformeerde Gemeente Amsterdam-Noord. Daarnaast is hij beheerder van het orgel in de Oostzijderkerk te Zaandam. Voor het tijdschrift Kerk & Muziek schrijft hij regelmatig artikelen over orgelbouw. In het dagelijks leven is hij werkzaam als archivaris.

Het programma op zaterdagmiddag 13 juli bevat allereerst werken van de 19e-eeuwse Zaandamse organist Jacob Hooft (1853-1930), Mendelssohn, de Engelse componist Percy Whitlock en twee vrolijke zomercomposities in Engelse romantische stijl. Vervolgens horen we waarvoor het Van Dam-orgel in 1832 in het bijzonder is gebouwd: het spelen en begeleiden van psalm(bewerkingen). Psalm 10 staat op het programma. Tot slot klinkt, in tegenstelling tot het romantisch getinte eerste deel van het programma, als laatste een muziekstuk van een Vlaming uit de 18e eeuw. Met de heldere vulstemmen van het Van Dam-orgel horen we een heel andere kant van het orgel. Kortom, een afwisselend programma op een veelzijdig orgel!

Het concert vindt plaats in de koorkerk van de Grote Kerk van Tholen. Aanvang van het concert is 14.30 uur en de toegang is gratis. 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715748458&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/tholen&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief