Afbeelding

Samenvoegingen onderzocht voor verbeteren jeugdzorg

Door: Britta Janssen Actueel

GOES - Een onderzoek naar het beter organiseren van de jeugdbescherming en jeugdreclassering in Zeeland heeft twee scenario’s opgeleverd. Eind mei moeten de scenario's, waarin taken van verschillende organisaties worden samengevoegd, uitgewerkt zijn.

In het eerste scenario gaan de taken van twee organisaties samen. Nu voert zorgorganisatie Intervence de jeugdbescherming en jeugdreclassering uit en de gezondheidsdienst GGD de taken voor Veilig Thuis. Door de samenvoeging kan de beschikbare capaciteit en kennis volgens adviesbureau Van Montfoort beter worden ingezet. Dit bureau voerde het onderzoek uit. ‘Dit scenario levert meer continuïteit op voor de gezinnen en verkort de doorlooptijd in de jeugdbeschermingsketen’, laat de gemeente Goes namens alle Zeeuwse gemeenten weten. Donderdag is het onderzoek van het adviesbureau gepresenteerd aan de Zeeuwse wethouders Jeugd en de betrokken instellingen.

Schaalgrootte

In het tweede scenario worden de taken van Intervence samengevoegd met die van een andere zogenaamde Gecertificeerde Instelling. ‘Dit scenario biedt mogelijk voordelen op het gebied van schaalgrootte.’

Kwaliteit

De Zeeuwse gemeenten en zorgorganisatie Intervence spreken al langer over de kwaliteit, continuïteit en betaalbaarheid van de jeugdbescherming en jeugdreclassering. In februari is hierover een bestuursakkoord gesloten. Een actiepunt hierin is het maken van een plan hoe de jeugdbescherming en jeugdreclassering vanaf 2020 het best georganiseerd kan worden. In het rapport staan de twee scenario’s, die nu verder uitgewerkt worden.

Betekenis

Het vervolgonderzoek is naar verwachting eind mei afgerond. ‘Dan is meer duidelijk over de betekenis van de scenario's voor kinderen, gezinnen en de medewerkers van de zorgorganisaties. De gezinnen en kinderen die op dit moment te maken hebben met jeugdreclassering of jeugdbescherming en Veilig Thuis blijven de zorg ontvangen, zoals ze dat gewend zijn.’



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief