Staatssecretaris Barbara Visser van Defensie.
Staatssecretaris Barbara Visser van Defensie. Foto: Nia Palli

Staatssecretaris overtuigt Zeeland niet van haar dilemma

Door: Britta Janssen Actueel

MIDDELBURG - De Zeeuwse overheden hebben maandag van staatssecretaris Barbara Visser van Defensie geen argumenten gehoord die heroverweging van het besluit om de marinierskazerne te verhuizen naar Vlissingen rechtvaardigen.

Visser sprak maandag in het provinciehuis in Middelburg met bestuurders van de provincie Zeeland, waterschap Scheldestromen en gemeente Vlissingen over wat zij het ‘marinekazerne-dilemma’ noemt. Vrijdag uitte Visser na de ministerraad haar zorgen over het verhuizen van de kazerne. Als die vanuit Doorn verplaatst wordt naar Vlissingen - zoals al in 2012 is afgesproken - vreest de staatssecretaris voor problemen met het behoud van de mariniers en daarmee de continuïteit van het Korps Mariniers. Anderzijds is een heroverweging van het besluit slecht voor de Zeeuwse economie en werkgelegenheid, aldus Visser.

Onbespreekbaar

‘De Zeeuwse bestuurders herkennen haar dilemma niet’, schrijft de gemeente Vlissingen maandagmiddag op haar website. ‘Ze hebben van de staatssecretaris geen nieuwe argumenten gehoord waarom de verhuizing naar Vlissingen zou moeten worden heroverwogen.’ Alternatieven voor dit besluit zijn voor de Zeeuwse bestuurders onbespreekbaar, aldus Vlissingen. ‘Wij spreken over realisatie, niet over compensatie. Dat is voor ons totaal niet aan de orde’, stelt wethouder Albert Vader van de gemeente Vlissingen. 

Excuses

Visser bood de Zeeuwse bestuurders maandag haar excuses aan voor de ontstane commotie, aldus de gemeente Vlissingen. ‘Het was niet haar bedoeling “Zeeland” te passeren en ze had gemeente, waterschap en provincie willen meenemen in haar zorgen.’ De Zeeuwse delegatie had daar weinig boodschap aan. Gedeputeerde Dick van der Velde: ‘Geschaad vertrouwen herstel je niet door even sorry te zeggen. Daar is meer voor nodig. Zeker omdat de staatssecretaris tijdens het gesprek toegaf andere locaties dan Vlissingen te hebben onderzocht als mogelijke vestigingsplaats voor een nieuwe marinierskazerne.’

Het kabinet wil de Tweede Kamer uiterlijk 1 april een voorstel over de verhuizing van de marinierskazerne voorleggen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief