Er stond een koude gure wind maar dat weerhield de acht vrijwilligers en de coördinator van A Rocha er niet van om aan de slag te gaan.
Er stond een koude gure wind maar dat weerhield de acht vrijwilligers en de coördinator van A Rocha er niet van om aan de slag te gaan.

Vrijwilligers dragen zorg voor uniek stukje Tholen

Door: Britta Janssen Actueel

THOLEN - Het is niet bij iedereen bekend, het prachtige Schor Alteklein. Op het stukje dat vroeger tot de Oosterschelde behoorde leven talloze insecten, dieren en groeien er vele bloemen en planten. A Rocha Zeeland draagt al jaren zorg over het stuk grond en onderhoudt het met veel liefde.

Zaterdag was het weer zo ver. De werkochtend Tholen georganiseerd door de Christelijke natuurvereniging A Rocha Zeeland. Er stond een koude gure wind maar dat weerhield de
acht vrijwilligers en de coördinator van A Rocha er niet van om aan de slag te gaan. Zo een vier keer per jaar wordt er groot onderhoud aan het prachtige gebied gepleegd om er zo voor te zorgen dat de biodiversiteit in het gebied optimaal blijft.

A Rocha
A Rocha is over heel de wereld actief. In Nederland "adopteren" zij stukken natuurgebied. Terreinen waar geen beheer opzit maar die wel grote waarde voor de natuur hebben onderhouden zij. Ze doen er studies en houden er ook excursies. Wijnand Lammers is coördinator van A Rocha Zeeland en een echt natuurmens. In het dagelijks leven begeleidt hij mensen met een verstandelijke beperking bij het werken in de natuur. Hij kan prachtig vertellen over de natuur en over Schor Alteklein. Het werkt motiverend want de vrijwilligers spreken met veel warmte over hem.

Natuurvereniging Tholen
Lenie Ponse natuurgids bij Natuurvereniging Tholen was ook aanwezig samen met Anneke Suurland
die natuurgrootouder is van dezelfde vereniging. Beiden dames weten ook veel te vertellen over Schor Alteklein. Lenie vertelt:" Om paddenstoelen en insecten terug te krijgen moet er gesnoeid worden. Beiden dames zijn erg actief in hun natuurvereniging en werken vaker samen met A Rocha. Ook Lia die aan de overkant van de dijk woont is aanwezig. Zij komt altijd naar deze ochtend omdat ze de natuur erg belangrijk vindt. Erg veel weet ze er niet van maar dat geeft niet want Wijnand kan prachtig vertellen. "Ik kom in de natuur, in contact met mensen en ik leer ook iedere keer weer een hoop nieuwe dingen" vertelt Lia. Bij iedere werkochtend is er ook steevast een EHBO'er aanwezig. Mocht iemand zich open halen aan een doornenstruik dan kan hij ingrijpen. Echter gebeurt dat eigenlijk zelden en de EHBO'er helpt dan ook druk mee met al het snoei- en zaagwerk.

Vlinders
Op het Schor groeien 167 verschillende planten en wonen er reeën en bevers. Ook kun je er zo een
twintig soorten vlinders vinden, wonen er spinnen en mijten en groeien er verschillende soorten orchideeën. Door het schor loopt de vlinderroute waar er zomers wekelijks vlinders geteld worden en ook de zeldzame orchideeën betrekken veel bekijks. Er zijn talloze mooie stukjes natuur in Nederland dus wat maakt nu deze plek zo bijzonder. Wijnand: "Er zijn heel veel biotopen op een klein gebied. Er groeien zeldzame orchideeën en andere bijzondere natuurwaarden in een vrij toegankelijk gebied. En het ligt ook nog eens dicht bij de bebouwde kom" aldus Wijnand. Vorig jaar zijn er zelfs reeën geboren. De vrijwilligers vragen daarom ook om uw hond aangelijnd te houden in het gebied. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief