Afbeelding

Kleinschaligheid De Wilg maakt het grote laagdrempelige verschil

Bedrijvig Nieuws

THOLEN – Sinds de start in september 2016 stromen de cliënten mede door lidmaatschap bij de NFG binnen bij De Wilg Psychosociale Hulpverlening in Tholen. De Wilg biedt begeleiding en behandeling aan jeugd, adolescenten en volwassenen die zijn vastgelopen door verschillende problematiek. Nu de individuele hulpverlening goed op gang is gekomen richt De Wilg zich ook op groepsbehandeling en –begeleiding met toepassing van wandel- en zwemprogramma's.

DOOR JOSIEN MATHLENER

Vorig jaar zijn maatschappelijk werker en systeemtherapeut John Hussaarts en zijn echtgenote en psychiatrische verpleegkundige Jackie Hussaarts, beiden BIG-geregistreerd, gestart met hun kleinschalige praktijk De Wilg. De laagdrempelige praktijk werkt samen met huisartsen en heeft CKZ-contracten met 13 gemeenten (Zeeland en Brabantse wal). Door deze contractvorm kunnen cliënten financieren via de WMO. De eigen bijdrage blijft zo beperkt. De Wilg biedt behandeling, begeleiding en een professioneel luisterend oor aan jongeren vanaf 12 jaar, adolescenten en volwassenen met psychische klachten, waaronder depressie, burn-out, trauma en angsten . "Wij geloven in herstelgericht werken en het verbreden van het eigen inzicht. We begeleiden cliënten bij het leren zelf hun klachten te bestrijden zodat ze minder of niet meer afhankelijk zijn van het zorgcircuit. Wij zijn immers alleen het middel op weg naar het doel." De Wilg richt zich op gebieden als beweging, gezond leven, dag- en nachtritme, psycho-educatie om psychosomatische en psychische klachten te voorkomen en-of reduceren. Met behandelvormen als EMDR en partnerrelatie gesprekken boeken zij goede resultaten. "Wij hebben verder als doel om door opbouw en het behouden van een sociaal netwerk een sociaal isolement en het gevoel van eenzaamheid positief te beïnvloeden. Wij gaan ook uit van de eigen kracht, zelfredzaamheid en mogelijkheden. De Wilg maakt vanuit het kleinschalige het grote laagdrempelige verschil."

Groepsbegeleiding Naast de individuele begeleiding, onder andere PIT (Psychische Intensieve Thuisbegeleiding) voorziet De Wilg ook in groepsbegeleiding. "Door deze vorm ontdekken cliënten dat ze niet de enige zijn en er ook niet alleen voor staan." De Wilg maakt bij groepsbegeleiding gebruik van wandel- en zwemprogramma's. Bij de Wilg kan men ook terecht voor maatschappelijk werk en waar nodig ondersteuning en coaching op het gebied van financiën en budgetteren. Naast behandeling en begeleiding wordt er verder gekeken dan alleen de klacht. "We vervullen ook een signalerende functie”. Eind 2017 verwacht De Wilg haar ISO 9001 kwaliteitskeurmerk te ontvangen. Het eerste oriënterend gesprek bij De Wilg Psychosociale Hulpverlening is gratis. Telefoon: 0166-606229, Email: de-wilg@outlook.com, website: https://de-wilg.wixsite.com/de-wilg

De Wilg Psychosociale Hulpverlening, Windsingel 16, 4691 DA Tholen



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief