Afbeelding

Corniel van Leeuwen en zijn gezin gaan de 100-100-100 uitdaging aan

Algemeen

SINT-ANNALAND - Honderd huishoudens, die honderd dagen proberen honderd procent afvalvrij te leven. Dat is het doel van de campagne 100-100-100 die op 3 april van start gaat in de gemeente Tholen. Inmiddels hebben al 37 huishoudens zich ingeschreven voor het project, waaronder ook ChristenUnie-raadslid en tevens man én vader Corniel van Leeuwen (28). Hij gaat samen met zijn vrouw Inge (31) en dochters Lauren (5) en Jolie (2) de uitdaging aan om zo min mogelijk afval over te houden.

Het begon voor Corniel van Leeuwen allemaal in oktober 2016 toen de gemeente Tholen besloot om de grijze restafvalcontainer nog maar één keer in de vier weken te legen. "Hij werd voorheen één keer in de twee weken geleegd en dan zat hij gewoon helemaal vol", vertelt Van Leeuwen. Hij was altijd al bezig met klimaatverandering en welke stappen je zelf kan ondernemen om die klimaatverandering tegen te gaan. "Je hoort steeds vaker berichten op het nieuws, dat het heel hard gaat. Als wij de planeet willen doorgeven aan onze kinderen en kleinkinderen, moeten we zelf stappen ondernemen." Voorheen had Van Leeuwen nog twee kinderen in de luiers en dat maakt het meteen een stuk lastiger, inmiddels is dat er nog maar één. "We zijn vanaf oktober aan de slag gegaan met goed kijken naar ons afval en je merkt dat gemak één van de voornaamste redenen was om niet te scheiden. De container stond altijd dichtbij, dus dan gooide je het maar bij restafval." Onlangs werd de keuken van Van Leeuwen verbouwd en sindsdien is er alleen plaats voor een zak voor het plastic afval. "Restafval leggen we op een stapel en dat moeten we naar buiten brengen, dan kijk je wel even twee keer of het echt niet bij plastic kan. Je moet gewoon even die switch maken, maar inmiddels is het bijna een sport om zo min mogelijk afval over te houden."

Campagne Van Leeuwen en zijn gezin lopen wellicht dan ook al voor op de andere huishoudens die mee gaan doen aan de campagne 100-100-100. Van een volle restafvalcontainer in twee weken zijn ze inmiddels zo ver dat ze iedere vier weken een halve container met restafval aan straat zetten. "We zitten natuurlijk nog met luiers, maar ik merk ook dat blikjes van bijvoorbeeld tonijn veel ruimte innemen. Dat weegt niet veel, maar het zit toch in je restafval." Corniel en Inge hopen dan ook tijdens de campagne van 100-100-100 genoeg tips en tricks te krijgen om de hoeveelheid afval nog verder omlaag te brengen. "Ik denk dat we op dit moment zo'n tachtig procent van ons afval scheiden, dus er is nog ruimte voor verbetering." Hoewel het raadslid snapt dat het niet voor iedereen is weggelegd, heeft hij zelf een kleine kinderboerderij opgezet in de achtertuin om zo ook zijn groenafval te reduceren. "Dat is tweeledig, de kinderen vinden de beestjes enorm leuk, en wij voeden ze voornamelijk met ons groenafval waardoor die container eigenlijk leeg blijft."

Doel Corniel van Leeuwen hoopt niet alleen extra tips te krijgen, ook wil hij als raadslid zelf ervaren hoe het is om zo veel mogelijk afval te scheiden. "Het is heel makkelijk om over onderwerpen te praten, maar het is beter om zelf mee te doen zodat je uit eigen ervaring kan spreken." Zo zit Van Leeuwen te denken aan een mogelijkheid waarbij de grijze container voor restafval wordt omgeruild voor een container voor plastic. "Wij hebben per week drie zakken plastic en veel minder restafval, dus misschien kunnen we daar iets op verzinnen. Voor de gemiddelde burger is afval wellicht niet zo interessant, daarom is het belangrijk om na het project verder te kijken. Wat zijn de dominante producten die terug blijven komen, hoe hebben de andere deelnemers het ervaren en welke praktische oplossingen kunnen we als gemeente bieden?"



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief