Afbeelding

Uitstromen naar VMBO vanuit speciaal basisonderwijs goed te doen

Algemeen

THOLEN – Wanneer zo'n 20 procent van je leerlingen uitstroomt naar het voortgezet onderwijs is dat niet niks. Zeker niet voor een kleine school als SBO De Veste. Van de 38 pupillen vertrekken er zeven naar het VMBO en een richting praktijkonderwijs. De speciale basisschool is er trots op, want het bevestigt eens en temeer dat doorstroming naar regulier vervolgonderwijs ook vanuit speciaal basisonderwijs gewoon mogelijk is.

Nee, het is niet niks om 20 procent van je leerlingenaantal uit te zien stromen. Loopt de school nu leeg? Komen er wel weer nieuwe leerlingen naar de school? Wakker liggen doet Harma Pekelsma, de adjunct directeur van SBO De Veste er niet van. De tijd heeft geleerd dat het wel op zijn pootjes terecht komt. "Toen we in 1988 zijn gestart met tellen hadden we 38 leerlingen. In 1994 was het aantal met 46 het hoogst, in 1998 met 26 het laagst. In de afgelopen vier schooljaren stroomden gemiddeld negen schoolverlaters uit naar het voortgezet onderwijs. Ik geloof niet dat onze school omvalt door het vertrek van acht leerlingen. Zolang we onze drie combinatiegroepen overeind kunnen houden, kunnen wij kwalitatief goed onderwijs bieden." Nieuwe aanwas komt vaak van basisscholen waar de leerlingen door verschillende omstandigheden niet kunnen meekomen. Basisscholen doen hun uiterste best om deze leerlingen goed te helpen. Maar soms is passend basisonderwijs, dat de regering in het leven heeft geroepen, niet afdoende. Moet je een kind met ernstige leer- en/of gedragsproblemen op een reguliere basisschool willen houden? Pekelsma stelt dat reguliere leerkrachten de kinderen wel willen helpen, maar niet altijd de juiste hulp kunnen bieden. Zeker wanneer ze een grote klas onder hun hoede hebben. "Is voor kinderen bij wie het niet vanzelf gaat 'passend onderwijs' dan nog wel zo goed? Wanneer leren echt problematisch wordt, kan een speciale basisschool uitkomst bieden, maar onbekend maakt onbemind."

Taboe Er rust nog altijd een taboe op speciaal (basis)onderwijs, terwijl een school als De Veste juist een verademing kan zijn voor een moeilijk lerende leerling. Miranda de Vogel uit Sint-Annaland is moeder van Yordi (13), Elize (11) en Jennifer (9). Alle drie gaan ze naar De Veste. Miranda zag dat het op de reguliere basisschool niet goed ging. "Het was lang tobben. Elize ging door een molen van commissies en testen, want het speciaal basisonderwijs instromen gaat niet vanzelf. Zij ging als eerste naar De Veste en bloeide helemaal op. Yordi volgde. Hij zou het Vmbo niet eens halen. Vorig schooljaar kon hij al vanuit De Veste uitstromen naar Vmbo Basis, maar na een extra schooljaar stroomt hij nu door naar Vmbo Kader." De jongste heeft visuele beperkingen. Daar werd onvoldoende rekening mee gehouden. Miranda: "Dat is nu wel anders. Het is dan ook jammer dat er zo'n taboe rust op speciaal basisonderwijs. Al heeft een school nog zo'n goed protocol, luister naar je kind. Wij zijn blij en trots dat we deze keuze hebben gemaakt. Hun toekomstperspectief is net zo goed als die van reguliere basisscholieren." Dat benadrukt Pekelsma ook: "Kinderen die extra ondersteuning en hulp nodig hebben bij hun leerontwikkeling en daardoor leerling zijn van het speciaal basisonderwijs hebben evengoed kansen om zo hoog mogelijk uit te stromen naar het voortgezet onderwijs.

BIJDRAGE JOSIEN MATHLENER



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief