Afbeelding
Foto: Frits Simons

Nieuwjaarsreceptie is drukbezocht

Door: Remko Vermunt Algemeen

THOLEN – Op de Nieuwjaarsreceptie van de Gemeente Tholen was bijna alles positief. Ruim 90 procent van de Nieuwjaarsrede van Burgemeester Ger van de Velde bevatte gunstige ontwikkelingen in alle geledingen van de samenleving. Aan de 10 procent zorgelijke omstandigheden zal alle aandacht besteed worden.


De toon werd direct al gezet op dinsdag 2 januari door de persoonlijke ontvangst van de burgemeester. De hele samenleving was vertegenwoordigd: politiek, kerk, sport, verenigingen, middenstand, vrijwilligers, lintjesdragers, politie, beveiliging, brandweer en vele anderen.


Terugblik
Via snelle flitsen met onderschriften werd in vogelvlucht 2017 onder de loep genomen. Af en toe werd de reportage onderbroken door directe opnamen zodat er een goed beeld van 2017 werd gegeven. Achtereenvolgens kwamen o.a. aan de orde: NL doet, boomfeestdag, afvalscheiding, dodenherdenking, bezoek van Polen uit Itawa en omgekeerd, keermiddel, ZLM toer, jubileum beiaardier, tientallen gedecoreerden, Tholen doet, jubileum jeugdbrandweer St. Philipsland, vrijwilligersavond, fotowedstrijd, Move Around, jubileum Sien, bezoek Commissaris van de Koning aan Oud-Vossemeer, nationaal schoolontbijt, ondernemersavond en nog vele andere activiteiten en gebeurtenissen. Uit het overzicht bleek hoe levendig en variabel de Thoolse samenleving is. Hoogtepunt van 2017 was vanzelfsprekend de presentatie van het schitterende boek over de geschiedenis van Tholen door Kees Slager: een unicum.


Verbindt en versterkt
In de nieuwjaarsrede van de burgemeester werd allereerst het belang van de provincie Zeeland genoemd waar door de commissie Balkenende vele miljoenen uit Den Haag naar Zeeland werd gehaald waarvan ook Tholen volop mag profiteren. Vervolgens haalde de burgemeester nog enkele belangrijke zaken uit 2017 aan waarna ze een blik gaf op alles wat Tholen in 2018 mag verwachten: renovatie Grindweg Tholen, fietspad Molenweg Oud-Vossemeer en de rondweg aldaar, uitspraak Raad van State over de Kruittoren, bouw 48 appartementen in St. Annaland, renovatie Deestraat Poortvliet, ontwikkelingen Smerdiek-West, enz Ook de groeiende economie kwam aan de orde wat duidelijk blijkt uit de vele nieuwe bedrijven. Het toerisme wordt onderzocht en de dienstverlening wordt geautomatiseerd.

Zorgen en verkiezingen
De vele hennepkwekerijen, drie keer Opsporing verzocht en de Jeugdzorg zijn zaken van grote zorg. De gemeente gaat er alles aan doen om dit op te lossen. Vanzelfsprekend kwamen ook de gemeenteraadsverkiezingen aan de orde. Eén ding is zeker: De gemeenteraad gaat er heel anders uitzien dan nu. Van de Velde besloot haar gloedvol betoog met: "Een geweldig 2018 toegewenst."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief