Afbeelding
Foto: Frits SImons

Sint-Joseph start 100-jarig jubileum met premiere spektakelstuk 'geruchten'

Door: Hanneke Marcelis algemeen

OUD-VOSSEMEER – De toneelvereniging Sint-Joseph bestaat op 16 september 2018 precies 100 jaar. Hoewel het theaterstuk 'Geruchten' niets van doen heeft met  het jubileum, werd hiermee wel de eerste  toon gezet voor  het feestjaar. In de geheel uitverkochte Vossenkuil kon iedereen genieten van een weergaloos knap uitgevoerd blijspel met scherpe humor.

Regisseur en secretaris Eric van Hees: "St. Joseph is een vanouds Rooms-katholieke toneelvereniging die al vele jaren een eilandelijke uitstraling heeft want naar onze jaarlijkse uitvoering komen mensen uit de hele gemeente Tholen. Daarom moeten we het altijd 2 keer uitvoeren en dat is ook dit jaar het geval. Het doel van de toneelvereniging is het vermaken van de mensen op cultureel niveau waaraan we graag een bijdrage leveren. Het culturele element staat bij ons hoog aangeschreven. Ieder jaar hebben we rond  de derde week van januari dan ook 2 uitvoeringen. Het zijn altijd blijspelen of kluchten. Op dit moment is er een feestcommissie die het feestjaar aan het voorbereiden is. Er komt een officiële receptie en een feestavond. Het hoogtepunt zal rond de 16e september liggen met een extra toneelstuk wat dan wel in het teken van het 100-jarig bestaan zal staan. Direct na de twee uitvoeringen van 'Geruchten' gaan we er mee beginnen. We kunnen putten uit 15 tot 20 spelers."

Decor

Zoals ieder jaar stond er een schitterend decor te wachten op het spannende toneelgebeuren. Voordat het zover was, werd de bouwer van het decor in het zonnetje gezet. Het is Leen Moerland, die het dit jaar voor de 42e keer wilde doen. Elk jaar is het weer even kundig en knap afgewerkt. Moerland kreeg een officiële toneelspeld en een oorkonde uitgereikt. Vanzelfsprekend werd hij met zijn vrouw in de bloemetjes gezet en ontving hij een daverend applaus. Dit jaar bestond het decor uit een  huiskamer met op de achtergrond een bordes met 6 deuren waardoor de toneelspelers telkens in en uit het feestverblijf konden lopen. Ook op de begane grond waren deuren naar keuken, toilet en een voordeur. Elk element van het decor verdient het predicaat: meesterlijk.

Geruchten

Het toneelstuk werd in 2 bedrijven uitgevoerd. Tussen de 2 bedrijven was een pauze ingelast waar o.a. loten verkocht werden ten bate van het feestjaar en na de toneeluitvoering kon nog worden nagenoten met een muziekband. Het toneelstuk speelde zich af rondom een echtpaar dat 10 jaar getrouwd was en daarom een feestje hield. Voordat de meeste gasten verschenen, had de bruidegom echter een zelfmoordpoging gedaan maar het geweerschot ging niet door het hoofd maar door de oorlel. De eerste nerveuze gasten deden alles om het drama verborgen te houden en probeerden iedereen om de tuin te leiden. De gasten kregen echter steeds meer in de gaten dat er iets niet in orde was en daarom waren de geruchten niet van de lucht. Zowel de man als de vrouw zouden een verhouding hebben maar dit werd door anderen weer tegengesproken. Intussen werd er voortdurend gebeld door en naar de dokter die zat te genieten van de Soldaat van Oranje. Intussen ging steeds de bel van de voordeur voor nieuwe gasten, was er een aanrijding met een fonkelnieuwe BMW en klonk er opnieuw een geweerschot. De afloop is volgende week zaterdag nog een keer te zien in de Vossenkuil. DOOR FRITS SIMONS



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief