De Tholen 10 is één van de drie Thoolse kotters die gebruik maakt van pulsen
De Tholen 10 is één van de drie Thoolse kotters die gebruik maakt van pulsen Foto: Johan Baaij

'Dit is een gitzwarte dag voor de visserij'

Door: Remko Vermunt Algemeen

THOLEN - Het Europees Parlement heeft afgelopen dinsdag gestemd over het voorstel van de Fransen om pulsvisserij te verbieden. Met 402 stemmen voor en 232 tegen lijkt dit het einde voor de pulsvisserij. Thoolse vissers Johan en Albert Baaij van de Tholen 10 moeten er nog niet aan denken. "Dit is een enorme stap terug in de tijd", aldus Johan Baaij.

Johan Baaij zat afgelopen dinsdag aan de buis gekluisterd. "Als je die stemming ziet dan schiet je humeur wel naar beneden. De laatste maanden is er echt een heksenjacht geweest op de pulsvisserij." Baaij is teleurgesteld in de Europarlementariërs en dan met name die uit andere landen. "Je verwacht dat die mensen zich wel goed inlezen, maar dat blijkt gewoon niet zo te zijn. Internationale wetenschappers worden als leugenaars neergezet. Nederland heeft juist ontzettend hard hun best gedaan, afgezien van Groenlinks en Partij van de Dieren." Volgens Baaij zitten er veel voordelen aan de pulsvisserij. Omdat die voordelen nooit helemaal waren aangetoond had de Europese Unie een beperking opgelegd, waardoor een lidstaat slechts vijf procent van de vloot mocht gebruiken voor pulsvisserij. In Nederland ging het om 84 kotters die een ontheffing hebben gekregen, waaronder een aantal Thoolse vissers zoals de Tholen 10, maar ook de Tholen 6 en 7.

Stap terug in de tijd
Zelf is Baaij werkzaam bij het Visserij Innovatiecentrum in Stellendam, alwaar hij dagelijks bezig is met onder andere het testen van netten. "Mijn broer Albert doet het leukste werk, hij zit op de boot. Ik doe de rest, zoals de administratie en het maken van de netten", ligt Baaij toe. "Alles moet tegenwoordig duurzamer en groener. We hebben enorm veel geld geïnvesteerd in deze nieuwe vistechniek die veel beter is dan de oude manier." Baaij maakt zelf de volgende vergelijking: "Je moet je voorstellen dat je in een ideale wereld leeft waarin iedereen de trein neemt en opeens roept iemand dat we met z'n allen weer de schadelijke auto's uit de jaren '80 moeten nemen. Zo'n stap terug gaan we nu."

Onderbuikgevoelens
Minister Carola Schouten stelde na afloop van de stemming dat zij zich fel zal verzetten tegen een verbod. "En uiteraard blijf ik ook in de komende periode de belangen van de Nederlandse pulsvloot verdedigen. Voor de duidelijkheid: er ligt geen besluit, het is een tussenstand." Aan die gedachte houdt ook Johan Baaij zich vast. "Het is nog erg vers, maar ik ben ervan overtuigd dat feiten boven leugens komen. Het kan niet zo zijn dat Brussel gaat handelen op basis van onderbuikgevoelens." De Thoolse visser gaat een onzekere tijd tegemoet. "We verwachten de komende weken meer duidelijkheid te krijgen, maar het kan nog een jaar duren voor we meer weten. We hebben in ieder geval toestemming om tot 2019 de pulsnetten te gebruiken." 

Pulsvisserij
Pulsvisserij is een innovatieve vangstmethode waarmee met puls de vis gestimuleerd wordt om in het net te vissen. Het verminderd de ongewenste bijvangst, het zorgt voor minder beschadigde vis en is ook nog eens veertig tot zestig procent brandstof besparend. Een aantal Thoolse vissers heeft de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in deze techniek.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief