Ds Den Boer is al veertig jaar predikant
Ds Den Boer is al veertig jaar predikant Foto: Frits Simons

Ds Den Boer is al 40 jaar predikant

Door: Remko Vermunt Algemeen

THOLEN – Vijf gemeenten diende hij en al die jaren was de boodschap hetzelfde: Een rijke Christus voor een arme zondaar. Veel zag hij veranderen. De kerkelijke grenzen vervaagden. De mensen werden kritischer. De vreugde overheerst want al die jaren was Ds. den Boer bezig met het wezenlijkste wat er is: de eeuwige dingen.

Ds. den Boer werd geboren in Groot-Ammers waar hij opgroeide in een boerengezin van 8 personen. Van jongs af aan was daar de kerkelijke betrokkenheid. Hij studeerde aan de Rijksuniversiteit in Utrecht en later aan de Theologische Hogeschool in Apeldoorn. Veertig jaar geleden werd hij bevestigd tot predikant in Deventer/Heino. Hij trouwde in 1974 en er werden 11 kinderen geboren en intussen heeft het echtpaar Den Boer 24 kleinkinderen. Eén klein kindje, David, mag reeds bij de Heere zijn, zo ze vast mogen geloven. Ds. den Boer was ook predikant in Bunschoten/Spakenburg, Urk, Siegerswoude-De Wilp en momenteel in Tholen/Oud Vossemeer (Chr. Gereformeerde Kerk). Op 17 augustus hoopt hij met emeritaat te gaan als hij op die dag 66 jaar wordt. Samen met zijn vrouw zoeken ze een woning op de Veluwe, te midden van de vele kinderen en kleinkinderen.

De ene Naam
De boodschap was al die tijd hetzelfde: Een rijke Christus voor een arme zondaar: "Het wisselt wel afhankelijk van de tekst waarover je preekt maar het was altijd wel de centrale inhoud. Ik leg nog altijd de nadruk op de twee wegen die er in het leven zijn: de smalle weg naar het eeuwige leven en de brede weg naar de eeuwige dood. En dat geldt ook voor de drie dingen die de mens moet kennen: zijn ellende, de verlossing en de dankbaarheid. Maar boven alles die ene Naam: Jezus. We hebben het jubileum samen met de kinderen en kleinkinderen herdacht en ik memoreerde nog waar ik mee begon 40 jaar geleden: een wachter zijn. Dat heb ik al die jaren met Gods hulp proberen te zijn."

Samenwerking
"De mensen zijn wel veel kritischer geworden. Maar het mooie was toch altijd dat je bezig bent met de dingen die er echt toe doen: de eeuwige dingen. De rest is bijzaak, ook in de kerken. Het moeilijke is om als kerkenraad leiding te geven aan een gemeente met veel diversiteit. De kerkelijke grenzen zijn wel vervaagd. Men stapt veel gemakkelijker over naar een andere kerk. Ik ben overigens wel erg blij met de goede samenwerking in Tholen tussen 4 kerken: Ger. Gem, Hersteld Hervormd, PKN en wij."

Geluk
Ds. den Boer besluit: "Voor iedereen geldt: je bent alleen gelukkig als je het eigendom bent van Christus in leven en sterven."

BIJDRAGE FRITS SIMONS



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief