Flesjes zijn een veelvoorkomende vorm van zwerfafval
Flesjes zijn een veelvoorkomende vorm van zwerfafval Foto: Hanneke Marcelis

Tholen wil statiegeld op kleine flesjes en blikjes

Door: Remko Vermunt Algemeen

THOLEN - De gemeente Tholen heeft zich aangesloten bij de Statiegeldalliantie. Zo'n 71 gemeenten in Nederland en 144 Nederlandse en Belgische bedrijven hebben zich al aangesloten bij deze alliantie. Zij roepen het kabinet Rutte op om statiegeld dit jaar uit te breiden naar blikjes en kleine plastic flesjes.

"Wij zijn voorstander van statiegeld op PET-flessen en blik, zodat kunststof en blik meer en beter gerecycled kunnen worden", aldus de gemeente Tholen. "Duurzaamheid zit in het DNA van de gemeente Tholen. Dit vermindert de enorme hoeveelheid in te zamelen kunststof en blik. De grondstoffen kunnen prima hergebruikt worden als ze goed worden gescheiden. Daarnaast vermindert statiegeld op PET-flessen en blik de hoeveelheid zwerfafval, wat een groot positief effect heeft op het milieu. Door ons aan te sluiten bij de Statiegeldalliantie vragen wij onze regering om statiegeld op álle PET-flessen en blikjes in te voeren."

Vraag voor kabinet Rutte
De vraag van al die partners aan de regering is dezelfde: "Voer in 2018 statiegeld op alle plastic flesjes en blikjes in." Op 15 maart houdt de Tweede Kamer een Algemeen Overleg over statiegeld. Meer informatie over de statiegeldalliantie is te vinden op www.statiegeldalliantie.org.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief