Afbeelding
Foto: Frits Simons

Ds. N. den Ouden verlaat kerk met weemoed

Door: Marijn Riemens algemeen

SINT-MAARTENSDIJK – Ds. N. den Ouden gaat met zijn gezin naar Leerbroek. Dat besluit kostte heel wat traantjes. In de 5 jaar dat ze er waren, zijn er veel mooie dingen gepasseerd zoals restauratie van de kerk, vernieuwd verenigingsgebouw, recent het in bezit krijgen van de Maartenskerk maar het mooiste was wanneer mensen aangeraakt werden door Gods Geest.

Twintig jaar geleden begon Den Ouden als predikant van de Hervormde Gemeente van Tholen. Via Genemuiden en Nieuw-Lekkerland keerde hij in 2013 terug om predikant van de Hersteld Hervormde Gemeente van St. Maartensdijk te worden. Inmiddels is hij 48 jaar en is het gezin uitgegroeid tot 9 personen. Onlangs nam hij het zevende beroep wat op hem werd uitgebracht aan naar Leerbroek. Het ging niet zonder horten en stoten en er vloeide menige traan maar Den Ouden is ervan overtuigd dat God dit zo wil. Alle 7 kinderen gaan mee hoewel de oudste verkering heeft.

Boodschap
Al die jaren preekte Den Ouden een rijke Christus voor een arme zondaar. Al zegt hij erbij dat hij maar iets van die rijkdom naar voren heeft kunnen brengen. De verkondiging van de Bijbelse Boodschap op zondag en bij de wekelijkse Bijbellezingen ziet hij als zijn hoofdtaak. Den Ouden: "We hebben veel mooie dingen meegemaakt op St. Maartensdijk: de vertellingen bij het timmerdorp, de prachtige Maartenskerk werd gerestaureerd, het verenigingsgebouw Calvijn werd uitgebreid en vernieuwd en onlangs werd de Maartenskerk het bezit van de Hersteld Hervormde Gemeente. Het evangelisatiewerk werd opgestart. Het bezoek van de Bijbellezingen groeide."

"Allemaal zegeningen maar het heerlijkste was toch als mensen werden aangeraakt door Gods Geest en dat is ook gebeurd. Ik kan er soms stil van worden. Het was in dat geval ook zeker niet mijn werk maar Gods werk. Dat maakt het wel moeilijk om weg te gaan en dat vervult me dan met weemoed."

De Gemeente
"De Gemeente van St. Maartensdijk is een ouderwets Hervormde Gemeente, " gaat Den Ouden verder. "Er is een duidelijke behouden identiteit met een brede rand. Elke zondagmorgen gaan er ongeveer 400 mensen naar de kerk en 's middags ca. 250. De brede rand staat wel ingeschreven maar is niet actief. Ik zie het wel afnemen. Twintig jaar geleden mocht ik bij hen nog wel de begrafenissen leiden maar de volgende generatie kapt er helemaal mee. Daar heb ik wel mijn zorgen over. Er waren immers ook verdrietige zaken: lauwheid en onverschilligheid als het Woord van God afketst. We hebben als kerk van Nederland de krachtige werking van Gods Geest nodig. Werkelijk gelukkig zijn we alleen als we in Christus geborgen zijn en dat geldt voor iedereen."

'Zwervers op aarde
totdat we voor eeuwig
bij God zijn'

Naderend afscheid
Dominee den Ouden ziet erg op tegen het afscheid. Toch komen er juist nu ook prachtige zaken naar voren: "Soms was ik wel eens moedeloos en dacht ik: Gebeurt hier nog wel wat? Maar juist nu hoor ik van de werkingen van Gods Geest bij mensen en daarover ben ik dan weer echt verwonderd."
Een beroep heeft altijd grote impact op de predikant en zijn gezin. "Het is elke keer wel anders maar ik neem het altijd ernstig. Als je dan weer weggaat, blijft het moeilijk maar we zijn immers pelgrims, zwervers op aarde totdat we voor eeuwig bij God zijn." 

BIJDRAGE FRITS SIMONS



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief