Glastuinders moeten op zoek naar nieuwe manieren om de kassen te verwarmen, nu de gaskraan steeds verder wordt dichtgedraaid.
Glastuinders moeten op zoek naar nieuwe manieren om de kassen te verwarmen, nu de gaskraan steeds verder wordt dichtgedraaid. Foto: Leo Elenbaas

Proefboringen voor aardwarmte bij Sint-Annaland

Door: Remko Vermunt Algemeen

SINT-ANNALAND - De provincie Zeeland is in principe akkoord gegaan met de aanvraag voor proefboringen op Sint-Annaland in de zoektocht naar aardwarmte. "Voorwaarde is dat dit veilig, milieu-hygiënisch verantwoord, ruimtelijk inpasbaar en met respect voor natuur, cultuurhistorische waarden en het kostbare zoete grondwater gebeurt", aldus de provincie Zeeland.

Het zal niemand zijn ontgaan dat de gaskraan in Groningen steeds verder dicht wordt gedraaid. De aanhoudende aardbevingen zorgen voor veel onrust bij bewoners en daarom besloot het NAM begin dit jaar om de gaskraan verder dicht te draaien. Veel glastuinbouwbedrijven in Nederland maken gebruik van gas om hun kassen te verwarmen, maar moeten nu op zoek naar andere manieren om hun kassen te verwarmen. Zo ook de glastuinders in Sint-Annaland.

Geothermie

Eén van die middelen is het zogenaamde geothermie, waarbij de warmte van de aarde wordt opgepompt van minstens 500 meter diep om bijvoorbeeld kassen te verwarmen. Volgens het Platform Geothermie houdt dit het volgende in: "Geothermie is lokale duurzame warmte uit de ondergrond pompen voor de verwarming van huizen, kassen en industrie. De temperatuur loopt op met de diepte: hoe dieper hoe warmer. Het van nature aanwezige warme water wordt uit de ondergrond opgepompt. De warmte wordt eruit gehaald. Een pomp zorgt ervoor dat het afgekoelde water terugstroomt in dezelfde aardlaag waarna het weer opwarmt."

Glastuinders

Hoewel de provincie Zeeland geen voorstander is van glastuinbouw, zijn er wel een paar glastuinbouwgebieden in de provincie. Op Schouwen-Duiveland gaat het om 62 hectare aan kassen, maar ook in Sint-Annaland is sprake van zo'n twintig hectare aan glastuinbouw. "Het minder afhankelijk maken van de sector van fossiele brandstoffen sluit aan op het beleid van verduurzaming", concludeert de provincie. Bij het ministerie van Economische Zaken zijn twee zogenaamde opsporingsvergunningen aangevraagd en deze zijn weer voorgelegd aan de provincie Zeeland. Omdat er binnen een opsporingsvergunning proefboringen uitgevoerd kunnen worden en een (al dan niet tijdelijke) installatie kan worden aangebracht, heeft de provincie wel gevraagd aan het ministerie om zogenaamde voorschriften op te nemen in de vergunningen.

Voorschriften

Zo wil de provincie van tevoren duidelijkheid over de procedure als bij plaatsing van een proefboring schade ontstaat of zich een calamiteit voordoet, maar ook wil de provincie dat er voor er gestart wordt met proefboringen onderzocht is of er geen schade kan ontstaan aan archeologische materialen in de bodem. "Binnen het opsporingsgebied ligt op Tholen het aardkundig waardevolle gebied De Pluimpot. Omdat aardkundige waarden niet herstelbaar zijn na aantasting, moeten deze gebieden (conform het beleid van de provincie Zeeland) worden ontzien bij werkzaamheden in de bodem." De gemeente Tholen heeft daarnaast aangegeven dat áls er een dergelijke installatie wordt gebouwd in Sint-Annaland, zij de voorkeur hebben om dit te plaatsen bij een bestaand bedrijf, een bestaand bedrijventerrein of binnen het reeds ontwikkelde kassencomplex.

Naast de aangevraagde vergunning voor Schouwen-Duiveland en Sint-Annaland is ook een vergunning binnengekomen voor proefboringen in West-Brabant en een strook van ongeveer 100 meter bij Tholen. De provincie heeft ook deze aanvraag beoordeeld en heeft de initiatiefnemer gevraagd om hier de grens aan te houden van het Schelde-Rijnkanaal. "Indien de huidige begrenzing een bewuste keuze is geweest treden wij graag in overleg met de initiatiefnemer om te vernemen wat de visie is op het mogelijk plaatsen van een geothermische installatie bij Tholen."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief