Rob Duijm, Ton Bakx, Corne Polderman, Petrina Geluk-den Engelsman, Sander Westdorp en Joba van den Berg-Jansen FOTO JOSIEN MATHLENER
Rob Duijm, Ton Bakx, Corne Polderman, Petrina Geluk-den Engelsman, Sander Westdorp en Joba van den Berg-Jansen FOTO JOSIEN MATHLENER Foto: Josien Mathlener

Tweede Kamerlid Joba van den Berg-Jansen bezoekt Sint-Annaland

Door: Remko Vermunt Algemeen

SINT-ANNALAND – Tweede Kamerlid Joba van den Berg-Jansen was zaterdag op werkbezoek inSint-Annaland. Op het programma stond een bezoek aan zorgcentrum De Schutse van Stichting Zorg Schutse Tholen met een delegatie van CDA-Tholen. Gezamenlijk bezochten zij ook BSA/EMS en zorgcoöperatie Anna Zorgt.

Op uitnodiging van CDA-Tholen was de Nederlandse politica naar Sint-Annaland gekomen voor een werkbezoek aan twee zorginstanties en een productontwikkelingsbureau. De planning van het werkbezoek was in handen van de lokale CDA-lijsttrekker Petrina Geluk- den Engelsman uit Sint-Annaland. Haar keuze voor een werkbezoek in haar eigen woonplaats kwam dan ook niet uit de lucht vallen. Bij zorgcentrum De Schutse is het Tweede Kamerlid ontvangen door directeur Peter Kok en de Raad van Bestuur. Schutse Zorg Tholen biedt concepten aan voor verpleging, zorg, wonen, huishoudelijke ondersteuning, begeleiding, dagbesteding en welzijn en onder meer het belichten van die bedrijfsactiviteiten stonden zodoende centraal. Managing Director Jan Kees Boerman leidde het Tweede Kamerlid en de CDA-delegatie rond bij BSA/EMS, waar sprake is van ontwikkeling, productie en vermarketing van gas analyse en gas-meetsystemen voor de agrarische, voedsel en (petro)chemische markt. Een bezoek aan zorgcoöperatie Anna Zorgt, dat sinds afgelopen december in wooncomplex Annahof gevestigd is, vormde de afronding van het werkbezoek. Het politieke gezelschap werd er ontvangen door Ton Bakx, Corne Polderman en Sander Westdorp, die een presentatie verzorgde over het burgerinitiatief.

Samenwerking
In mei 2015 opende Anna Zorgt haar zorgloket bij de lokale huisarts. Westdorp: "De zorgcoöperatie telt nu onder andere 110 vrijwilligers, acht bestuursleden, zes Annadiensten en 560 lidmaatschappen (huishoudens)." Momenteel richt ze zich op samenwerking tussen formele en informele zorg, al loopt ze tegen enige terughoudendheid aan binnen de formele zorgverlening. Het Tweede Kamerlid bespeurde ook bij De Schutse dat formele en informele zorg zich soms in een schemerzone bevinden. "Als samenleving moet je het samen doen, daarvoor is een stukje cultuurverandering nodig." Ook meende ze dat veel 75-plussers vrijwilligerswerk doen voor 85-plussers. Westdorp beaamde dat senioren steeds meer na hun pensionering hun dagen zinvol willen invullen. Zorgen over wie in de toekomst bij de zorgcoöperatie de vrijwilligerswerkzaamheden gaan invullen heeft Westdorp dan ook niet zo zeer. Dat Anna Zorgt er voor de gehele Setallandse gemeenschap is en door alle lagen wordt gedragen, roemt Van den Berg-Jansen. Het spreekt de politica eveneens aan dat Anna Zorgt voor een periode van drie jaar middels een zogeheten proeftuin taken overneemt van de gemeente op het gebied van onder meer zorg, WMO, Sociale voorzieningen, opvang vluchtelingen en de aanpak van laaggeletterdheid.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief