Vanuit de gemeente wordt subsidie beschikbaar gesteld om de aanleg mogelijk te maken FOTO FRITS SIMONS
Vanuit de gemeente wordt subsidie beschikbaar gesteld om de aanleg mogelijk te maken FOTO FRITS SIMONS

Thools bedrijf biedt snel internet in buitengebied

Door: Remko Vermunt Algemeen

THOLEN – Door middel van twee informatiebijeenkomsten wil Skylinq zoveel mogelijk mensen uit het buitengebied van de gemeente Tholen bereiken om te komen tot realisatie van een degelijke en snelle internetverbinding. De start is veelbelovend want op de eerste meeting in de Meulvliet in Tholen was er grote belangstelling en veel interesse. Volgende week is er een tweede bijeenkomst in Sint-Philipsland.

Bij binnenkomst van de grote zaal van de Meulvliet stond een groot scherm gereed met de aansprekende tekst: 'SKYLINQ, Get Connected Everywhere'. In de loop van de avond werd deze leus ten volle bewaarheid door de deskundige en aansprekende uitleg van de stichter en directeur van het bedrijf: Harm van den Dikkenberg.

Subsidie
Na het welkomstwoord van de voorzitter van de werkgroep Tholen, Emile Heerdes, die zich bezighoudt met de vraagbundeling van geïnteresseerde witte adressen t.b.v. een provider, kreeg als eerste wethouder Frank Hommel het woord. Deze gaf aan dat de mogelijkheid van glasvezel in het buitengebied zo ontzettend veel geld kostte dat dit niet reëel is. Toch heeft de gemeente zijn best gedaan om het buitengebied tegemoet te komen voor een snel internet omdat dit gezien wordt als dringend noodzakelijk. De gemeente wil aansluiten bij een proef in de provincie Zeeland om de internetverbinding aan te leggen via de lucht. Voor 1 mei moet er een minimum aantal deelnemers zijn. Als steun in de rug krijgt iedere deelnemer 200 euro subsidie voor de aanleg, die betaald wordt door gemeente en provincie.

Minimaal 170 aanmeldingen.
Harm van den Dikkenberg, IT-specialist, begon zijn boeiende presentatie met aan te geven op welke hoge punten de noodzakelijke apparatuur geplaatst moet worden: watertoren Scherpenisse, toren Hervormde Kerk Tholen, windmolen St. Philipsland en een nieuwe mast bij Van Rossum Fruit te Stavenisse. Er zijn 900 witte adressen in het buitengebied en Van den Dikkenberg garandeert een dekkingsgraad van 90%. Aan de eis van de EU van minimaal 30mbps kan gemakkelijk voldaan worden. Het project kan alleen van start gaan als er minimaal 170 deelnemers zijn. Al voor de bijeenkomst hadden zich er 30 aangemeld. In mei/juni zal dan de planning plaatsvinden en eind oktober kan iedereen aangesloten zijn. De aansluiting gaat plaatsvinden op volgorde van binnenkomst met de mogelijkheid dat urgente gevallen voor gaan.

Kosten
Er werd intensief geluisterd met grote interesse, maar het onderdeel van de kosten zou een belangrijk onderdeel blijken te zijn. Er kan een keuze gemaakt worden tussen brons (30mbps), zilver (60) en goud (100). De abonnementskosten bedragen respectievelijk 45, 59 of 79 euro per maand terwijl de eenmalige aanlegkosten 199 euro bedragen, maar die worden dus door de overheid betaald. Dit betreft dan het particuliere gedeelte. Zakelijk is er keus tussen zilver en goud met respectievelijk 50 en 100mbps. Hier bedragen de maandelijkse kosten 125 of 175 euro terwijl de aanlegkosten 299 euro bedragen.

Vragen
Van den Dikkenberg liet foto's zien m.b.t. apparatuur en gaf verder een overzicht van de mogelijkheden van telefoon, computer en TV-aansluitingen. Ook de service en het invullen van het aanmeldingsformulier kwamen naar voren. Hierna werden tientallen vragen deskundig beantwoord terwijl Van den Dikkenberg steun kreeg van zeer tevreden klanten, o.a. Cok Verhoek van dierenasiel Tholen, de Elkie stichting en dierenpension CVAB.

Wie meer wil weten over de mogelijkheden, kan op 14 maart om 19.30 uur aanschuiven in Dorpshuis de Wimpel in Sint Philipsland.

BIJDRAGE FRITS SIMONS



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief