Spannende derby eindigt onbeslist

Door: Remko Vermunt Algemeen

SINT-MAARTENSDIJK – Als eerste van een serie van acht derby's achter elkaar kruisten zaterdag Smerdiek en Stavenisse de degens. Vanouds een beladen derby met veel bezoekers. Aanvankelijk leek Smerdiek gemakkelijk te gaan winnen maar later kwam Stavenisse sterk terug en eindigde de derby in 2 – 2: een volkomen terechte uitslag.

Smerdiek ging voortvarend van start en nam direct het initiatief na het eerste fluitsignaal van een zwak leidende scheidsrechter die soms de meest vreemde beslissingen nam. In een hoog tempo golfde aanval op aanval op het doel van Stavenisse. Een doelpunt kon niet uitblijven en al in de 8e minuut schoot Jan van Damme met een mooie lob raak: 1 – 0. Een kwartier lang was Smerdiek heer en meester maar ze verzuimden de voorsprong te vergroten. Stavenisse speelde op de counter en was daarin ook gevaarlijk. Tot twee keer toe werd de beste man van het veld, Adriaan Jansen, onderuitgehaald zowel vlak voor als in het strafschopgebied maar de scheidsrechter wuifde alles weg. Na het Smerdiekse kwartiertje begon Stavenisse er steeds meer uit te komen en kwamen er ook de nodige kansen. Al in de 20 e minuut leidde dit tot de gelijkmaker toen Rudy Ridderhof van 20 meter knap raak schoot: 1 – 1. Smerdiek was van slag en Stavenisse profiteerde want 5 minuten later bediende Julian Elenbaas vanaf links Martin Wesdorp en deze schoot van dichtbij raak: 1 – 2. De klap kwam hard aan en pas in de laatste minuten van de eerste helft kreeg Smerdiek weer vat op het spel. Aan beide kanten waren er kansen waarbij Smerdiek in de 43 e minuut de grootste kans kreeg maar de keeper van Stavenisse wist de inzet van Levi Lindhout nog net op de lijn te keren.

Verdiende gelijkmaker

Iedereen verwachtte een offensief van Smerdiek maar Stavenisse liet zich niet wegdrukken en knokte dapper terug door brutaal de aanval te zoeken. Toch lukte het Levi Lindhout al in de 51 e minuut dit keer wel raak te schieten en bracht hij de stand weer in evenwicht: 2 – 2. Beide teams namen hier geen genoegen mee en daardoor bleef het tot de laatste minuut spannend. Er werd hard gestreden om de bal en de scheidsrechter moest de nodige gele kaarten trekken. Intussen was de tribune door de vele regen helemaal volgelopen en werden de teams vurig gesteund. Met de vele overtredingen en de nodige vrije trappen was er zodoende een echte derbysfeer. Beide ploegen kregen kansen maar het grootste gevaar kwam toch telkens van Smerdiek. De kansen werden echter niet omgezet in doelpunten. Intussen counterde Stavenisse er op los maar ook zij wisten niet meer te scoren. In de 55e minuut knoeide de keeper van Smerdiek met het uittrappen waardoor er ineens kansen waren voor Stavenisse maar ook dit leidde niet tot een doelpunt. De spelers van Smerdiek vuurden schoten af op het doel van Stavenisse en kopten vele keren op het doel maar het lukte maar niet om de bal erin te krijgen. In de 73 e minuut was er nog een levensgrote kans voor Smerdiek en even later weer voor Stavenisse maar de stand bleef gelijk. Het wemelde van corners en er werden ook wisselspelers ingezet maar niets mocht baten. Het was en het bleef 2 – 2: een terechte uitslag.