Samen met Nasser Boulaioune plantte wethouder Jan Harmsen de eerste boom. FOTO JOSIEN MATHLENER
Samen met Nasser Boulaioune plantte wethouder Jan Harmsen de eerste boom. FOTO JOSIEN MATHLENER Foto: Josien Mathlener

Nieuwe wijk Vestetuin voorzien van bomen, struiken en planten

Door: Remko Vermunt Actueel

THOLEN – Onder het motto 'Maak 't Buiten Beter' hebben leerlingen uit groep zeven van de Thoolse openbare basisschool Ter Tolne vorige week woensdag op de landelijke Boomfeestdag bomen en struikgewas geplant. Dat deden zij in de nieuwe wijk Vestetuin in Tholen tussen de Schietbaan, Terreplein, Edisonweg en Noord-Oudaan. Wethouder Jan Harmsen plantte samen met bovenbouw leerling Nasser Boulaioune de eerste boom. Een Betula Utilis, ook bekend als de Doorenbos, een berk met een mooie witte stam.

De gemeente Tholen neemt elk jaar deel aan de landelijke Boomfeestdag. Op deze dag plant de verantwoordelijke wethouder samen met basisschoolleerlingen bomen en struiken. De Vestetuin kan wel wat extra groen gebruiken en daar ging dan ook dit keer de spade in de grond. Vooraf nam de wethouder met de leerlingen eerst wat spreekwoorden door. De kinderen wisten er verschillende op te sommen, zoals: het appeltje valt niet ver van de boom en de kat uit de boom kijken. Harmsen voegde daar een zelfbedachte spreekwoord aan toe: als je bomen kapt bij het zwembad, krijg je veel tegenwind... Hiermee refereerde hij aan de onlangs per abuis gerooide bomen bij De Spetter in Tholen. Nadat Leo Roggeband, teamleider van de groenvoorziening van de gemeente Tholen, de eerste berk op de juiste plek had gezet, schepte Harmsen samen met Nasser Boulaioune grond op de boomwortels. Daarna werd de boom met banden gefixeerd.

Groenstrook
De groenstrook tussen de nieuwbouw wordt uitgerust met een haag van 550 olijfwilgplanten, ruim 1200 onderhoudsarme vaste planten, 225 Chinese kamperfoelieplanten,70 vlinderstruiken, drie Doorenbos berken, twee krentenboompjes, negen prunussen, zes esdoorns en een gazon. "Het speelveld wordt voorzien met speelvoorzieningen als een balanceertoestel, duikelrek, speelkeien, tafeltennistafel en een knikkerput", laat Roggeband, weten. "Momenteel wordt de bestrating aangelegd, dus mogelijk volgen de speelvoorzieningen komende maand." Roggeband gaf aan dat het aanplanten van groen geschiedt in samenwerking met de Betho. "De samenwerking vormt voor beide partijen een uitdaging en aanvulling, maar levert in elk geval een positief arbeidsrendement op."

Klimaatadaptatie
"Bij het aanplanten van bomen en struikgewas werd voorheen vooral gekeken naar de aankleding. Bij onze groenkeuze houden we nu meer rekening met extremer weer", aldus Harmsen. "In het kader van klimaatadaptatie zet de gemeente Tholen zich onder meer in voor een goed waterafvoersysteem, maar ook voor natuurlijke hittestressschilden die schaduw creëren bij hitte. Het is een kunst om hiervoor de goede bomen te vinden. We hebben wel eens een verkeerde inschatting gemaakt, maar doen het steeds beter." Natuurleerkracht Anouk Hage gaf tijdens de vormgeving van de groenstrook aan dat de betrokken groep van tevoren het programma had doorgenomen. "Veel kinderen wilden die eerste boom planten." De 11-jarige Bas van Loenhout is het dan wel niet geworden, maar deed keurig zijn best op de haagbeplanting. "Ik vind het wel leuk om zo met grond te spelen. Dit doe ik anders nooit." Samen met wat natuurouders deden de kinderen ook onderzoeksopdrachten. Daarbij leerden ze onder andere het verschil tussen de 'vies water' en 'regen water' putdeksels en hoe het waterafvoersysteem in elkaar steekt.

BIJDRAGE JOSIEN MATHLENER



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief