De prijs van duizend euro wordt weggegeven aan burgers FOTO REMKO VERMUNT
De prijs van duizend euro wordt weggegeven aan burgers FOTO REMKO VERMUNT

Onkruidbestrijding in Tholen krijgt upgrade

Door: Remko Vermunt Actueel

STAVENISSE - Inwoners van de gemeente Tholen gaan de komende tijd minder onkruid tegenkomen. "Er heeft een nieuwe aanbesteding plaatsgevonden voor het onkruidbeheer en we hebben gekozen voor het bedrijf dat voor hetzelfde geld de meeste vierkante meters op A-niveau kan brengen", aldus wethouder Jan Harmsen.

De afgelopen jaren heeft de gemeente Tholen constant gestreefd naar het zogenaamde B-niveau voor wat betreft onkruid in de openbare ruimte. Bij niveau B is er redelijk veel onkruid en per honderd vierkante meter mogen er tien stuks onkruid hoger zijn dan 20 centimeter. Bij niveau A is er weinig onkruid en mag slechts tien stuks onkruid hoger zijn dan tien centimeter per honderd vierkante meter. "Bij de nieuwe aanbesteding is afgesproken dat er ongeveer 25 procent van het totale gebied op niveau A wordt gebracht. De rest van het gebied blijft op niveau B", vertelt de wethouder. De gebieden die nu een upgrade krijgen zijn vooral de hoofdwegen en toeristische trekpleisters. "Bijvoorbeeld in Stavenisse wordt het havenplateau op niveau A gebracht en de hoofd- en ontsluitingswegen waar de meeste mensen langskomen."

Volgend niveau

De gemeente Tholen had er ook voor kunnen kiezen om hetzelfde niveau te behouden voor minder geld. "Daar is wat discussie over geweest binnen de gemeenteraad, maar het bedrag dat we nu uitgeven voor onkruidbestrijding vind de raad acceptabel dus proberen we de openbare ruimte naar het volgende niveau te tillen."

Prijzen

Omdat er vanaf nu op verschillende plaatsen niveau A wordt nagestreefd mag er per jaar twee keer geborsteld worden. Daarnaast wordt bij het bestrijden van het onkruid gebruik gemaakt van wisselende technieken zoals heet water, hete lucht en stoom/infrarood. Vanaf 1 april 2016 is het immers verboden voor gemeenten om chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken. "Het beeld is natuurlijk wel veranderd, want voorheen zag je bijna geen groen in de straten omdat er preventief gespoten werd met chemische middelen. Nu moet er eerst iets groeien, wil je het weg kunnen halen." Overigens is het aantal klachten omtrent onkruid in de openbare ruimte niet schrikbarend toegenomen.

Innovatieprijs

Omdat de nieuwe manier van onkruid bestrijden een stuk milieuvriendelijk is, heeft de gemeente Tholen eind 2017 de derde prijs ontvangen binnen de Schoon Water Innovatieprijs. Dat leverde een bedrag op van duizend euro. Bij de overgang naar de nieuwe manier van onkruid bestrijden heeft de gemeente Tholen ook een beroep gedaan op haar inwoners. Hoewel veel mensen al zelf hun tuintje onkruidvrij maken, werd hen ook gevraagd om de stoep en eventueel paadjes naast hun huis te ontdoen van onkruid. Daar heeft men massaal gehoor aan gegeven. "Daarom is deze prijs ook voor de burgers. We hebben van het geld verschillende prijzen gekocht."

Winactie

Het gaat bijvoorbeeld om elf onkruidbranders, maar ook dertien bezems, 23 onkruidborstels en 25 voegenkrabbertjes. Op basis van het aantal inwoners zijn de prijzen verdeeld over de verschillende kernen. "Alle inwoners van de gemeente mogen meedoen. Je hoeft alleen maar een mail te sturen naar winactie@tholen.nl onder vermelding van je naam, adres, woonplaats en leeftijd." De winactie loopt tot 27 maart en daarna worden de prijzen verloot.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief