Jong en oud genieten van het samen spelen. FOTO MARIJN RIEMENS
Jong en oud genieten van het samen spelen. FOTO MARIJN RIEMENS Foto: Marijn Riemens

In Sint-Annaland spelen jong en oud samen

Door: Remko Vermunt Actueel

SINT-ANNALAND - In wooncomplex De Annahof uit Sint-Annaland vond woensdag de spelletjesochtend 'Samen Spelen' plaats. Zorgcoöperatie Anna Zorgt gebruikte deze ochtend meteen als aftrap van hun campagne 'Gezond, Vitaal & Actief Sint-Annaland'. Een initiatief waarbij enthousiaste inwoners voor jong en oud verschillende activiteiten organiseren.

Burgemeester Ger van de Velde opende de spelletjesochtend met een potje sjoelen. Jong en oud had van thuis zijn favoriete spel meegenomen.In totaal namen ruim 350 kinderen en 150 volwassen deel aan deze speciale ochtend en zij deden er alles aan om een potje monopoly, sjoelen of mens-erger-je-niet te winnen. In wooncomplex De Annahof, zorgcentrum De Schutse, verenigingsgebouw Het Trefpunt, gemeenschapscentrum De Wellevaete en op beide basisscholen werd dan ook fanatiek gespeeld.

Zorgen voor elkaar

Het initiatief van de spelletjesochtend komt van de twee basisscholen uit het dorp: de Casembrootschool en De School met de Bijbel. Zij zochten vervolgens contact met de zorgcoöperatie. "De scholen willen de kinderen leren wat 'zorgen voor elkaar' betekent'', vertelt Jack Westdorp, secretaris van zorgcoöperatie Anna Zorgt. ''Aangezien wij ons inzetten voor alle inwoners, zijn we samen om de tafel gaan zitten hoe we deze wensen konden vormgeven.'' Het resulteerde in spelletjesochtend 'Samen Spelen'. ''Door het spelen van spelletjes komen jong en oud met elkaar in contact en kunnen zij met elkaar een band opbouwen. Bovendien maakt het de jonge inwoners van ons dorp bewust dat voor iemand zorgen al op jonge leeftijd begint. De jongeren van nu zijn de vrijwilligers van de toekomst.''

Jong en Oud

Net als veel andere senioren was het echtpaar Hans en Hannie Ketting ook aanwezig tijdens de ochtend. Ze zijn blij met het initiatief. ''Het is goed om de jeugd en de oudere mensen op deze manier met elkaar in contact te brengen'', stellen de twee bewoners van Sint-Annaland. ''Vroeger moest je als kind werken en had je voor dit soort dingen totaal geen tijd. We zijn blij dat we samen met de jongeren kunnen optrekken.'' Net als de familie Ketting genoot ook de 10-jarige Marijn Dekker van het spelen. ''Ik vind het hartstikke leuk om samen met de oudere mensen spelletjes te spelen'', vertelt de leerling van de Casembrootschool. Sommige kinderen speelden samen met hun opa of oma, zoals Cheyenne de Man. Zij nodigde haar oma uit, die het goed naar haar zin had. ''Iedereen doet z'n ding en is lekker actief. Een prima idee.''

Campagne

Tijdens deze ochtend werd meteen de aftrap gegeven van de nieuwe campagne Gezond, Vitaal & Actief Sint-Annaland. Dit is opgezet om ervoor te zorgen dat de bewoners van Sint-Annaland zolang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. ''Net als in veel andere plaatsen van Nederland merkten we eenzaamheid onder ouderen in Sint-Annaland'', vertelt Westdorp. ''Daarnaast zien we om ons heen dat steeds minder mensen bewegen. Gezondheidsproblemen, maar ook eenzaamheid zorgen ervoor dat je sneller in een verzorgingstehuis terecht komt. We willen ervoor zorgen dat mensen met behulp van anderen zolang mogelijk thuis kunnen blijven wonen.'' Samen met een groep vrijwilligers zet de zorgcoöperatie gezonde activiteiten op waarbij mensen elkaar kunnen ontmoeten. Geen loodzware trainingsprogramma's, maar gewoon oefeningen waardoor je lekker in beweging blijft. Alle leeftijdsgroepen mogen hieraan deelnemen. ''We willen allemaal langer, gezonder en zelfstandiger leven'', aldus Anna Zorgt.

Sint-Annaland

Voorzitter Sander Westdorp van Anna Zorgt is blij met de start van de campagne. ''Het is belangrijk dat jong en oud gezamenlijk actief zijn. Met z'n allen bouwen we aan een mooie toekomst voor Sint-Annaland. Dat staat centraal.'' Voor meer informatie over de campagne of Anna Zorgt kunnen mensen terecht op de website www.anna-zorgt.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief