De toolbox werd overhandigd aan wethouders Frank Hommel en Peter Hoek FOTO REMKO VERMUNT
De toolbox werd overhandigd aan wethouders Frank Hommel en Peter Hoek FOTO REMKO VERMUNT

Vluchtelingen vinden hun weg met Plaatje Praatje

Door: Remko Vermunt Actueel

THOLEN - Drie leerlingen van Hogeschool Zeeland hebben afgelopen week 'Plaatje Praatje' aangeboden aan wethouders Peter Hoek en Frank Hommel. De toolbox bestaat uit foto's en pictogrammen die de communicatie tussen vluchtelingen en vrijwilligers makkelijker moet maken. "Zo geven we nieuwkomers de regio over hun leven weer terug, want hiermee zijn ze minder afhankelijk van vrijwilligers."

De drie leerlingen zijn Sylvia Rook, Erik de Ruijter en Ilse Laane. Alle drie volgen ze de deeltijdopleiding Social Work met daarbij de minor Leiderschap. Bij de minor kregen de studenten de opdracht om een plan te maken voor een non-profit organisatie. Sylvia Rook, werkzaam bij de gemeente Tholen, greep meteen haar kans. "Het ontwikkelen van zo'n toolbox staat al lang op mijn wensenlijstje, maar er gaat best veel tijd in zitten." Sylvia is namelijk verantwoordelijk voor de taakstelling rondom de huisvesting van statushouders en helpt deze mensen bij de integratie in de gemeente Tholen. Haar mede-studenten waren meteen enthousiast en daarom gingen de drie deeltijdleerlingen aan de slag met het opzetten van de toolbox. "Eigenlijk hoefden we alleen het plan maar te maken, maar we wilden ook het eindproduct realiseren", vertellen Sylvia en Erik tijdens hun presentatie aan de wethouders.

Hulpmiddel
Tijdens haar werk heeft Sylvia veel contact met vrijwilligers van Vluchtelingenhulp Tholen. "Ik heb onder hen een behoeftepeiling gehouden", vertelt ze. Daaruit kwam naar voren dat een visueel hulpmiddel om zaken duidelijk te maken aan statushouders en vluchtelingen erg belangrijk kan zijn. "Het communiceren met mensen uit Syrië gaat nog wel, maar het wordt al een stuk lastiger met mensen uit Eritrea." Wethouders Frank Hommel (Statushouders) en Peter Hoek (Onderwijs/Laaggeletterdheid) begrijpen dan ook meteen het belang van de toolbox. "Communiceren is van cruciaal belang als je wil meedoen in de samenleving", stelt Peter Hoek.

Afspraken
Sylvia Rook beaamt dat. "Nieuwkomers worden meteen gekoppeld aan vrijwilligers en er komt een hoop op hen af. Ze moeten aan het begin alles vragen en kunnen dat niet allemaal onthouden." Om de nieuwkomers te helpen is de toolbox ontwikkeld. "Allereerst zit daar een whiteboard bij. Uit de behoeftepeiling is naar voren gekomen dat het voor vrijwilligers en vluchtelingen fijn is om daarop een soort planning bij te houden. Wanneer moeten ze naar de tandarts, wanneer moeten ze naar het gemeentehuis en wanneer komt de vrijwilliger langs?" De toolbox is verder gevuld met heel veel foto's en plaatjes. "De toolbox wordt afgestemd op de kern waar de nieuwkomer zich bevind. Zo wordt er bijvoorbeeld een foto toegevoegd van het pand waar de huisarts zich bevind, op de achterkant van de foto staat een huisarts afgebeeld."

Afval scheiden

Maar ook zaken die voor ons heel vanzelfsprekend zijn worden aan de hand van plaatsjes, foto's en pictogrammen uitgelegd. "Wij zetten heel erg in op het scheiden van afval, maar een gemiddelde Eritreeër lacht je haast uit als je dat vertelt." Aan de hand van plaatjes wordt duidelijk gemaakt welke spullen je in welke container moet gooien. "Zo was er ook een keer een nieuwkomer die alles zo goed wilde scheiden dat hij zelfs gebruikt toiletpapier bij het oud papier gooide", legt Rook uit. "Daarom hebben we ook een plaatje toegevoegd dat je toiletpapier bij ons wel door het toilet mag spoelen."

Verdieping

Volgens Rook zijn de pictogrammen en foto's gekozen op basis van de ervaringen van vrijwilligers van Vluchtelingenhulp Tholen. Wethouder Frank Hommel is in ieder geval blij met de komst van de toolbox. "Het is een soort vervolg op het tien stappenplan rondom onze normen en waarden", stelt Hommel. "Daarin werd ook met plaatjes uitgelegd dat het bijvoorbeeld bij ons heel normaal is om in de bus op te staan voor een ouder iemand."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief