De Achterstraat in Kruiningen tijdens de Watersnoodramp.
De Achterstraat in Kruiningen tijdens de Watersnoodramp.

Bijdrage voor herdenking Watersnoodramp

Door: Remko Vermunt Algemeen

THOLEN - Er wordt een bedrag van 9.425 euro uitgetrokken voor de aanleg van dertien zogenaamde markeringspalen bij Thoolse stroomgaten. Als gevolg van de Watersnoodramp zijn 96 stroomgaten ontstaan, dit zijn gaten in de dijken waar tijdens de Watersnoodramp water doorheen kwam.

Koos Hage is als initiatiefnemer, samen met het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk, gestart met het project 'Markering Stroomgaten'. Hierbij wil Hage de 96 stroomgaten markeren met een basalten markeringszuil. "Het doel is om inzichtelijk te maken waar de stroomgaten zich bevonden en om naar aanleiding van die markering de verhalen te vertellen over de Watersnoodramp."

Markeringszuilen

De dertien markeringspalen in Tholen worden verbonden met de overige markeringszuilen. Uiteindelijk ontstaat een grote slinger van markeringszuilen langs de stroomgaten. Via de mobiele applicatie van het Watersnoodmuseum kan je de routes volgen. "Op de fiets of te voet kunnen mensen de gebeurtenissen tijdens de Watersnoodramp volgen, de beelden bekijken en de verhalen beluisteren." In die routes wordt aandacht besteed aan de verschillende aspecten van het Waterverleden van Nederland.

"Zo worden verhalen en informatie met fysieke, zichtbare locaties verbonden, zodat een nieuwe beleving ontstaat."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief