Afbeelding
Foto: Gemeente Tholen

Muziekvereniging Concordia krijgt vaste plek aan Zoekweg

Door: Remko Vermunt Algemeen

THOLEN - Muziekvereniging Concordia is vanaf vandaag officieel de eigenaar van de gymzaal aan de Zoekweg. Voorzitter Job van de Velde en burgemeester Ger van de Velde-de Wilde hebben dinsdag hun handtekening gezet onder de eigendomsoverdracht. Ook wethouder Kees Van Dis en Anco Westdorp, secretaris van de muziekvereniging waren hierbij aanwezig. Een langgekoesterde wens van de muziekvereniging komt hiermee uit.

De muziekvereniging had al langer de wens om de gymzaal om te bouwen tot een muziekzaal. Muziekvereniging Concordia was tot 2007 gehuisvest in de voormalige kleuterschool aan de Oudelandsepooort. Omdat een projectontwikkelaar hier woningen wilde realiseren, moest Concordia uitwijken naar noodunits bij de gymzaal aan de Zoekweg. De vereniging maakt sindsdien al wel gebruik van de gymzaal als repetitieruimte, maar de noodunits worden gebruikt voor de overige zaken zoals vergaderruimte, sociale ruimte en instrumentenberging. Nu, ruim tien jaar later, kan Concordia de volledige gymzaal betrekken. "Koninklijke Muziekvereniging Concordia ontvangt hiervoor een eenmalige bijdrage van € 357.100 in de renovatiekosten. De muziekvereniging investeert zelf € 35.000 in duurzame energieopwekking en de inrichting", aldus de gemeente Tholen. "Gemeente Tholen heeft grote waardering voor het initiatief van de vereniging om eigenaar te worden van het pand, zelf het pand te renoveren, beheren en onderhouden. Dit initiatief sluit naadloos aan op de gemeentelijke missie en visie om ruimte te geven aan initiatieven uit de samenleving, waarbij de gemeente een faciliterende en ondersteunende rol vervuld."

Masterplan

In 2009 heeft de gemeenteraad het Masterplan Tholen vastgesteld en naar aanleiding daarvan werd in 2011 onderzoek gedaan naar een uitbreiding van sport- en gemeenschapscentrum Meulvliet met onder andere een sportzaal en een muziekzaal voor Concordia. Uit het onderzoek kwamen vijf varianten die qua investering uiteenliepen tussen de 4,6 en 7 miljoen euro. Om financiële redenen is toen besloten deze investering vooruit te schuiven naar 2028. De permanente huisvesting van Concordia kwam daarmee tijdelijk op losse schroeven te staan.

Eerst is nog gekeken of Concordia de ruimte van de Montessorischool kon innemen in de Brede School, maar dat was niet het geval. "De functionele eisen ten aanzien van de akoestiek en de hoogte van de muziekzaal en de gebruikerstijden in relatie tot de scholen maakten die niet mogelijk." Omdat de vloer van de gymzaal aan de Zoekweg zodanig slecht is dat het niet verantwoord meer was om de sportactiviteiten in de gymzaal voort te zetten werd besloten om de activiteiten alvast te verhuizen naar de gymzaal van het Westerpoort. Muziekvereniging Concordia werd daarmee de enige gebruiker van de gymzaal, waarna het balletje is gaan rollen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief