Jan Harmsen, Peter Hoek, Frank Hommel en Corniel van Leeuwen presenteerden het coalitieprogramma FOTO REMKO VERMUNT
Jan Harmsen, Peter Hoek, Frank Hommel en Corniel van Leeuwen presenteerden het coalitieprogramma FOTO REMKO VERMUNT

SGP, VVC en Christenunie presenteren speerpunten voor komende vier jaar

Door: Remko Vermunt Algemeen

THOLEN - Peter Hoek (SGP), Frank Hommel (VVD) Jan Harmsen en Corniel van Leeuwen (ChristenUnie) hebben woensdagochtend het coalitieprogramma voor de komende vier jaar gepresenteerd. Het document draagt de titel 'Samen Leven', bestaat uit zeventien pagina's en bevat op hoofdlijnen de thema's waar het nieuwe college op in wil zetten. "De rode draad van dit programma is: wat willen we bereiken?" De concrete stappen die daaruit volgen moeten in de begroting aan bod gaan komen.

Zeven thema's zijn uitgekozen om de komende jaren extra op in te zetten, waaronder de leefbaarheid in de kernen. "Maar, die leefbaarheid kunnen we alleen verzorgen als de schoorsteen rookt, dus we moeten ook inzetten op de economie en de promotie van Tholen", vertelt Peter Hoek. Andere thema's zijn: transformatie binnen het sociaal domein, duurzaamheid, de implementatie van de Omgevingswet, de veranderende rol van de overheid én veiligheid.

Begroting

"In dit coalitieprogramma benoemen we deze grote opdrachten als hoofdlijnen en in speerpunten geven we aan wat we hierbij willen bereiken. In de begroting gaan we dit heel concreet maken." Toch staat er in het programma al te lezen dat de gemeente Tholen in fases de hondenbelasting af wil schaffen. "Een eerste stap zou daarbij kunnen zijn dat het progressieve karakter (voor de tweede en volgende hond wordt een hoger tarief berekend) wordt afgeschaft." Daarnaast wil het college ook de lastendruk de komende jaren stabiel houden. Zo wil de gemeente bij de dertig procent van goedkoopste gemeenten blijven behoren en de jaarlijkse stijging van woonlasten mag niet hoger zijn dan de inflatie. Dat zijn twee zaken die gunstig zijn voor de inwoners, maar het zorgt er wel voor dat er minder geld binnenkomt bij de gemeente Tholen. "Daarom zullen we op zoek moeten naar creatieve manieren om het nieuwe beleid toch handen en voeten te geven."

Toerisme

Eén van de manieren om extra geld in het laatje te krijgen is de promotie van Tholen onder toeristen. "Maar wel binnen het DNA van Tholen. We zijn een rustige gemeente voor de wandel- en fietsliefhebbers. Toeristen houden van die kneuterigheid." Maar, ook inwoners worden gevraagd om een steentje bij te dragen aan de Thoolse samenleving. "We zijn niet langer de overheid die boven de mensen staat. We moeten het echt samen doen." De gemeente staat dan ook open voor initiatieven vanuit de samenleving. "Als inwoners van een kern zelf het initiatief nemen om bijvoorbeeld een winkel naar de kern te halen, dan kan zo'n initiatief maatschappelijk beloond worden. Zo helpen we elkaar."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief