Afbeelding

Landgoed de Pluimpot wordt Engelse landschapstuin

Door: Remko Vermunt Algemeen

SINT-MAARTENSDIJK - De eigenaren van Landgoed de Pluimpot in Sint-Maartensdijk willen het perceel herinrichten. De gemeenteraad is donderdag 19 april akkoord gegaan met dit voorstel.

De provincie Zeeland heeft in 2012 de regels gewijzigd waar landgoederen aan moeten voldoen, waardoor er voor de landgoedeigenaren nieuwe mogelijkheden zijn ontstaan. Sinds 2012 zijn de vijf eigenaren dan ook al bezig geweest met het onderzoeken van die mogelijkheden, maar inmiddels is men eruit. Naast de drie woningen die er nu al staan, moeten er nog vijftien kleinere nieuwe woningen gebouwd gaan worden.

Dit komt echter niet overeen met het bestemmingsplan. Daarin staat op dit moment dat er in totaal vijf woningen gebouwd mogen worden met een inhoud van maximaal 4500 kubieke meter. Binnen deze vijf hoofdgebouwen mogen nog eens vijf woningen gerealiseerd worden, waarmee je uitkomt op 25 wooneenheden binnen vijf woningen. De eigenaren willen echter vijftien kleinere woningen bijbouwen, maar daarmee blijven ze wel onder de 25 woningen die in principe zijn toegestaan.

De nieuwe woningen moeten een volume krijgen van minimaal 900 kubieke meter en maximaal 1500 kubieke meter. "Passend bij de allure van een landgoed", aldus de initiatiefnemers. Uitgangspunt voor de vijf eigenaren is de zogenaamde Engelse Landschapstuin. "Dit is de ultieme wisselwerking tussen architectuur en landschap. De bebouwing toont zich vanuit het éne perspectief, maar houdt zich vanuit een ander perspectief juist weer schuil. Hiermee ontstaat een dynamisch landschap waarin de architectuur niet domineert."

De woningen moeten op een redelijke afstand van elkaar komen te staan, zodat de privacy voor de nieuwe bewoners behouden blijft. "Voor de beleving van het publiek vormt het landgoed een aantrekkelijk landgoed waarin de bebouwing zorgvuldig in is geplaatst en niet storend is voor het recreatieve gebruik."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief