Afbeelding
fotoalbum

Smerdiek wint derby tegen SPS zonder problemen

Door: Bregje Kop Sport

POORTVLIET – Met vier invallers maakte SPS niets klaar in de derby tegen het veel sterkere Smerdiek. Vanaf het eerste fluitsignaal beheerste Smerdiek de wedstrijd en SPS kwam er geen moment aan te pas. Het was dan ook geen wonder dat Smerdiek de derby won met ruime cijfers: SPS – Smerdiek 0 – 5.

DOOR FRITS SIMONS

Jelmer Flikweert geblesseerd, Leonard Quist op vakantie, Wilmer de Jong een schouderblessure en Kees de Jong geschorst. Ziedaar het zwaar gehavende team van SPS wat dan ook helemaal niet was opgewassen tegen het veel sterkere, gemotiveerde en gretige Smerdiek. Het was de hele wedstrijd éénrichtingsverkeer en de keeper van Smerdiek had dan ook een hele gemakkelijke middag. Al in de 2e minuut was daar het eerste schot op goal voor de mannen van Smerdiek. Direct daarna komen er twee corners. Bij de eerste echte kans voor Smerdiek was het dan ook direct raak. Dennis Moerland scoort beheerst: 0 – 1. SPS weet er niets tegenover te stellen en trekt zich voortdurend terug op de eigen helft. Vooral Levi Lindhout is telkens gevaarlijk. Smerdiek krijgt alle ruimte en valt steeds aan via de beide vleugels. De laatste pass was nogal eens slordig zodat de schade voorlopig beperkt bleef. In de 17 e minuut gaf Levi Lindhout het laatste tikje na grote defensieve blunders van SPS: 0 – 2. Smerdiek nam de hele wedstrijd geen gas terug en bleef maar aanvallen en voetballen. SPS was onmachtig en beperkte zich tot afwachten en wegschieten. Vaak raakte de defensie van SPS in paniek bij de snelle en kundige aanvallen van Smerdiek waarbij de bal lukraak werd weggeschopt zo ver het maar kon. Er kwamen meerdere kansen voor een derde treffer maar hij kwam pas in de 37 e minuut toen Levi Lindhout een corner er ineens inschoot: 0 – 3. Ook in de resterende minuten van de eerste helft waren de kansen voor Smerdiek.

Van hetzelfde laken een pak

In de tweede helft bleek al snel dat het spel gewoon verder ging. Een niet aflatend veel beter Smerdiek dat achter elkaar de aanval zocht en een passief afwachtend SPS dat er niet in geloofde en zonder inspiratie speelde. Wel speelde de keeper van SPS, Richard Elenbaas, een prima wedstrijd. Keer op keer stond hij op de juiste plaats en vele inzetten en schoten wist hij vakkundig te keren. Opvallend voor een derby was wel dat er maar weinig overtredingen werden gemaakt en dat de niet meer zo jonge scheidsrechter M. de Boer geen gele kaarten hoefde te trekken. In de 60 e minuut vergrootte opnieuw Dennis Moerland de voorsprong tot 0 – 4. Pas in de 65 e minuut was daar het eerste schot van SPS op doel. Smerdiek bleef tot de laatste minuut voetballen en nam absoluut geen houding aan van: we zijn er en hebben gewonnen. Ondanks de warmte bleven ze vol vuur voetballen en de aanval zoeken om te kunnen scoren. Dat lukte nog één keer nl. in de 74 e minuut door de derde treffer van Levi Lindhout: 0 – 5. Er kwamen nog meer kansen voor Smerdiek maar de inzetten en kopballen gingen over, naast of werden gepakt door de uitstekende keeper. Vlak voor het einde van de wedstrijd kreeg SPS zowaar nog een corner. Het was tekenend dat deze direct achter ging.