Tyrconnell trok veel belangstellenden naar het oude stadhuis.
Tyrconnell trok veel belangstellenden naar het oude stadhuis. Foto: Josien Mathlener
fotoalbum

Veel belangstelling voor Kunstroute Tholen

Door: Amber Kuijs Cultuur

THOLEN – Met een thema als Buutengeweun kon je als bezoeker niet anders dan er vanuit gaan dat Kunstroute Tholen van afgelopen vrijdag en zaterdag van een buitengewoon kaliber zou zijn. En organisator Stichting Kunstkring Tholen heeft met de 22e editie van het Thoolse kunst- en cultuurevenement aan die verwachting beantwoord. De deelnemende kunstenaars, dichters en muzikanten viel veel belangstelling ten deel.

Koningsdag en Kunstroute Tholen vormen elk jaar opnieuw een aantrekkelijke evenementencombinatie voor het grote publiek. Gezelligheid gaat in het hart van Tholen hand in hand met een boeiende kunst-, cultuur- en muziekprogramma. Op zowel de nationale feestdag als de zaterdag erna was de artistieke en creatieve agenda van Kunstroute Tholen goed gevuld. Traditioneel vormt Kunstroute Tholen een 1500 stappen lange wandelroute die leidt langs het prachtige oude stadhuis van Tholen, de Gasthuiskapel, enkele kerken, molens De Hoop en De Verwachting en tal van ateliers en historische woonpanden in het pittoreske stadscentrum. "De belangstelling is groot, vooral gisteren was er veel publieke toeloop. Maar ook vandaag zijn er veel belangstellenden" , aldus Mariska Dijke van Stichting Kunstkring Tholen op de tweede dag van het evenement. Van binnen en buiten de gemeente weten liefhebbers van muziek, dichtwerken en kunst Tholen-stad te vinden. Monique van Dongen uit Halsteren bezocht zaterdag voor de tweede keer Kunstroute Tholen. "Ik ben mateurschilder en maak vooral natuur gerelateerde schilderijen met acrylverf. Vorig voorjaar werd ik door een vriendin uit Tholen getipt. Ze zei me echt te gaan kijken en dat heb ik gedaan. Ik werd zo enthousiast dat ik me gelijk had voorgenomen dit keer weer te komen kijken. Er is zoveel moois te zien en ik doe gelijk inspiratie op." 

Dichtkunst
Naast beeldende kunst doet ook de dichtkunst het goed bij het publiek. De kerkmuur van de Grote kerk biedt al vele jaren een podium voor de reguliere dichtwerken en de travalje op de Markt doet dienst als haiku-huisje voor de haiku's, korte gedichten met een Japanse oorsprong. Samen met haar echtgenoot las Marije Jansen uit Tholen de gedichten bij de kerk. "Het winnend gedicht Buutengeweun vind ik wel heel mooi. Vooral doordat het in dialect is geschreven." In zowel de kiosk, de Rooms Katholieke kerk en Grote kerk als in het oude stadhuis werden beide dagen muzikale optredens verzorgd. Onder meer koren als Cultikoor, Oor ons us en kinderkoor Eigenwijs klommen het podium in Tholen op. Ook organisten als Wim van Kempen, Korné Bout en Alex Maarssen lieten van zich horen. Op het muzikale programma stonden tevens optredens van Vamos, het fluitenensemble en Tyrconnell. De leadzanger van de vijfkoppige band, die bekende en mindere bekende Ierse nummers te gehore brengt, liet weten te houden van de akoestiek in het oude stadhuis. Alleen werd diezelfde akoestiek nu wat gedempt door het publiek, dat in grote getale het optreden van Tyrconnell bezocht. Bij Kunstroute Tholen krijgen ook basisscholieren de kans hun artistieke kant te ontwikkelen en worden hun creaties elk jaar tentoon gespreid. Dit keer was er speciaal voor de jeugd ook een kinderspeelplein op de Markt met kunstzinnige activiteiten. Kinderen mochten zich er bezig houden met schilderen en het maken van een muziekinstrument. BIJDRAGE EN FOTO JOSIEN MATHLENER

Het fluitenensemble liet in de kiosk van zich horen.
De jeugd kreeg op de Markt de kant haar artistieke kant te ontwikkelen.


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief