Bianca Noomen, Linda Oldenbeuving en Cindy Bruijnzeel (en haar zoontje) werken samen in Care 4 You Tholen FOTO REMKO VERMUNT
Bianca Noomen, Linda Oldenbeuving en Cindy Bruijnzeel (en haar zoontje) werken samen in Care 4 You Tholen FOTO REMKO VERMUNT

"De Ambachtenwijk is de Jordaan van Tholen"

Door: Remko Vermunt Algemeen

THOLEN - Het opzetten van een buurtpreventieteam, het organiseren van leuke evenementen en de sociale cohesie versterken. Een groep van tien bewoners is onder de naam Care 4 You bezig met het oppoetsen van het imago van het voormalige Tranendal. "Ruim een jaar geleden hadden we de eerste bijeenkomst en toen is meteen het balletje gaan rollen om de naam aan te passen naar de Ambachtenwijk. Inmiddels weten we niet beter", vertelt Linda Oldenbeuving.

De gemeente Tholen organiseerde begin 2017 een bewonersbijeenkomst om nieuwe ideeën op te doen voor deze wijk. "De opkomst was best hoog, als je nagaat dat het eigenlijk om vier straten gaat", vertelt Bianca Noomen die als projectleidster vanuit de gemeente vanaf het begin bij het project betrokken is. De Kuijpersdreef, Touwslagersdreef, Gareelmakersdreef en de Zoutziedersdreef vormen samen het voormalige 'Tranendal'. "Mensen die niet uit de wijk komen, denken vaak dat het een soort achterstandsbuurt is, maar het tegendeel is waar", stelt Linda. "Het is een hele gezellige multiculturele wijk." Je zou het volgens de drie dames zelfs inmiddels een gezellige volksbuurt kunnen noemen. "Het is net als de gezellige Jordaan in Amsterdam", aldus Bianca.

Buurtactiviteiten

Toch ontbrak het volgens haar in het begin aan sociale cohesie binnen de wijk. "Mensen zeiden geen gedag tegen elkaar en er werd nooit samengewerkt." Daarom werd bij de eerste bewonersbijeenkomst besloten om verschillende evenementen op te zetten, zoals een straatbarbecue en een culturele markt. Allemaal om de bewoners van de straten meer in contact te brengen met elkaar. "Dat is bijvoorbeeld goed gelukt tijdens de kerstbijeenkomst. Opeens stonden mensen allemaal met elkaar te dansen en te zingen. Het was echt gezellig en het was jammer dat het alweer voorbij was." Tijdens die bijeenkomst werd ook Cindy Bruijnzeel gevraagd om zich bij de groep aan te sluiten. "Ik ben hier twee jaar geleden komen wonen als alleenstaande moeder", vertelt ze. "Ik ben zelf onderwijsassistente, dus ik ben veel met kinderen bezig. Nu krijg ik de kans om ook m'n steentje bij te dragen aan de kindvriendelijkheid van de wijk."

Voor de kinderen

Zo wordt er bijvoorbeeld gesproken over het opwaarderen van de speeltuin en in de zomervakantie worden de Kinderspelen weer georganiseerd. "We willen de activiteiten van de wijk meer gaan uitbreiden, zodat er niet alleen gegeten wordt maar er ook iets actiefs wordt gedaan", legt Bianca uit. "In de zomervakantie zijn er in onze wijk toch veel gezinnen die op Tholen blijven. Dan is het leuk om ook voor die kinderen iets leuks te organiseren. Zo hebben ze toch iets om naar uit te kijken."

Overleg

Inmiddels proberen de bewoners elkaar meer te helpen, waar je ook vandaan komt. "Het is een proces", stelt Bianca. "De groep waarmee we dit nu doen is ongeveer tien mensen groot, maar als we iets groots organiseren dan komen er extra mensen helpen. Maar mochten mensen zich geroepen voelen, dan kunnen ze zich bij ons aanmelden." Eens in de zoveel tijd wordt er overleg gevoerd, allemaal in ongedwongen sfeer. "We kijken waar de krachten van de bewoners liggen. De één regelt social media en de ander organiseert evenementen." Uiteindelijk is het ook de bedoeling dat bewoners zelf de activiteiten oppakken. "De gemeente wil hierin investeren, maar uiteindelijk moet een wijk zelf zorgen voor die onderlinge samenwerking." Wanneer het project echt geslaagd is, is volgens Biance Noomen lastig te zeggen. "Ik denk dat het geslaagd is als de sociale cohesie is verbeterd, als de opkomst bij evenementen is toegenomen en het prettiger wonen is in de wijk."

Kijk voor meer informatie op www.facebook.com/Care4YouTholen/



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief