Afbeelding
Foto: Paul Jas

Eerste fase restauratie Hemelvaartkerk gestart

Door: Marijn Riemens algemeen

THOLEN - De eerste fase van de restauratie van de Onze Lieve Vrouwe (OLV) Hemelvaartkerk in Tholen is afgelopen week van start gegaan. Zo worden er onder andere vier glas-in-loodramen aan de zuid-westzijde van de rooms-katholieke kerk vervangen. ''We moeten ons geliefde monumentaal pareltje in stand houden'', aldus Paul Jas van stichting Vrienden Maria Hemelvaartkerk Tholen.

''Onze kerk heeft in 2016 een bouwkundige totaalscan ondergaan om te onderzoeken wat er moest gebeuren om het gebouw in stand te houden. Daaruit bleek al snel dat er wat gedaan moest worden'', stelt Jas (50). ''De vier glas-in-loodramen aan de zuid-westzijde van de kerk zijn zwaar belast door de zon, de wind en de zoutlucht van het water uit de Oosterschelde. Ook de muurankers in de gevel moeten worden behandeld, aangezien ze zijn gaan roesten.'' Ze drukken het metselwerk kapot, waardoor er scheuren in zowel de binnen- als de buitenkant van de muur zichtbaar worden. Daarnaast moeten de balklagen in de toren van de Hemelvaartkerk worden aangepakt en is er onderhoud aan het dak nodig. Voor de totale restauratie van de OLV Hemelvaartkerk wordt minstens tien jaar uitgetrokken. ''Zulke grote werkzaamheden moet je over een langere tijd uitsmeren'', vervolgt Paul. ''We hebben het opgeknipt in verschillende onderdelen. Datgene wat het hardst nodig was, wordt als eerste aangepakt. Dat zijn dus de glas-in-lood-ramen die worden vervangen, de uitgekapte muurankers die worden geconserveerd en teruggeplaatst en de scheuren aan de buitenkant van de muur die worden hersteld.'' De kerkdiensten gaan ondanks de werkzaamheden gewoon door.

Sint-Christoffelparochie

Naast de stichting Vrienden Maria Hemelvaartkerk Tholen zijn onder andere het bestuur van de Sint-Christoffelparochie en het bisdom Breda betrokken bij de instandhoudingswerkzaamheden van de rooms-katholieke kerk uit Tholen. De kosten voor de restauratie bedragen in totaal 350.000 euro. Het eerste gedeelte van de werkzaamheden kost 110.000 euro. De stichting ontving vanuit de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed een subsidie van 49.500 euro en van de Sint-Christoffelparochie kreeg het 35.000 euro. Er is dus nog 25.000 euro nodig om het bedrag voor de eerste fase bij elkaar te krijgen. Daarom zijn er verschillende acties op touw gezet. ''We hebben afgelopen week namens de Vriendenloterij heel veel inwoners van de gemeente Tholen gebeld om abonnementen af te sluiten. Een groot deel van de opbrengst is voor de instandhouding van de kerk'', vertelt Jas enthousiast. ''Daarnaast doen we een beroep op de gemeente en andere grote instanties. Ook kunnen mensen een glas-in-loodraampje sponsoren. Hun naam komt dan in een specifiek register te staan. Verder stellen we de Hemelvaartskerk tijdens en rondom de zomerconcerten en braderie open voor het publiek, want de kerk zou eigenlijk een zaak van de hele Thoolse samenleving moeten zijn.''

Renovatie

Het is de bedoeling dat de eerste fase van de restauratie eind september wordt afgerond. Daarna wordt er een start gemaakt met de aanpak van andere onderdelen van de kerk, zoals de balklagen van de kerktoren. Jas is dan ook blij dat de renovatiewerkzaamheden zijn gestart. ''De kerk heeft zo'n unieke architectuur, die moet gewoon behouden blijven.'' Meer informatie over de renovatie van de Onze Lieve Vrouw Hemelvaartkerk is te vinden op de website www.sint-christoffel.nl. 

OLV Hemelvaartkerk

De Onze Lieve Vrouwe Hemelvaartkerk is een rooms-katholieke kerk die sinds 1900 op de Markt in Tholen staat. Het is één van de twee katholieke kerken die de gemeente Tholen bezit en heeft een neo-gotische bouwstijl. Sinds 1996 staat het gebouw geregistreerd als Rijksmonument.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief