Het maaiwerk viel goedkoper uit voor het waterschap.
Het maaiwerk viel goedkoper uit voor het waterschap. Foto: Filibertus de Jong

Waterschap houdt miljoen euro over aan 2017

Door: Britta Janssen Algemeen

MIDDELBURG - Waterschap Scheldestromen heeft aan 2017 1,1 miljoen euro meer overgehouden dan ze had begroot. Dit overschot op de jaarrekening is goed nieuws, zegt waterschapsbestuurder Denis Steijaert dinsdag. "Maar het resultaat is ontstaan door eenmalige meevallers, dus we rekenen ons niet rijk."

Het algemeen bestuur van waterschap Scheldestromen besluit in haar vergadering van woensdag 30 mei over de bestemming voor het overschot. Het dagelijks bestuur stelt voor de 1,1 miljoen euro aan de reserves toe te voegen, om beter bestand te zijn tegen tegenvallers.

Gezond

"Onze reservepositie is al goed, maar wat meer vlees op de botten kan geen kwaad, want de risico's worden niet kleiner", verklaart Steijaert. In totaal beschikt het waterschap over zo'n 25 miljoen euro aan reserves. "We zijn en blijven een gezond waterschap."

Risico's

Die risico's zijn bijvoorbeeld maatregelen die het schap moet nemen tegen klimaatveranderingen. "We hebben bijvoorbeeld in de winter meer kosten gehad aan strooien op de wegen voor de gladheidsbestrijding."

Maaien

Het overschot van een miljoen is onder meer ontstaan door vertraagd werk dat in 2017 niet meer kon plaatsvinden. Die kosten maakt Scheldestromen nu dit jaar. Ook heeft ze extra inkomsten - 450.000 euro - door grondverkopen en kon ze het maaiwerk langs watergangen en wegen goedkoper aanbesteden dan ze had verwacht. Daardoor kostte dit werk 700.000 euro minder.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief