Het feestcafé trok vooral tijdens het Nieuwjaarsfeest veel bezoekers FOTO IMAN FASE
Het feestcafé trok vooral tijdens het Nieuwjaarsfeest veel bezoekers FOTO IMAN FASE Foto: Iman Fase

Jubileumfeest Feestcafé wordt tevens afscheidsfeest

Door: Remko Vermunt Algemeen

THOLEN - Feestcafé Tholen wilde in september een groot jubileumfeest houden, omdat de organisatie vijf jaar bestaat. Echter, door de tegenvallende bezoekerscijfers van de afgelopen tijd is de organisatie genoodzaakt om de stekker eruit te trekken. "Dus ons jubileumfeest wordt meteen ons afscheidsfeest", vertelt Sarina Slager.

Ruim vijf jaar geleden, op 13 april 2013, werd voor het eerst een try-out gehouden van het Feestcafé Tholen. Doel was om een veilige uitgaansgelegenheid te creëren voor mensen met een beperking. "Het mooie hieraan is dat de initiatiefnemers zelf mensen met een beperking zijn", vertelt Sarina Slager. Samen met Leandra Quist, Johan Hoogendoorn en Denise Guequièrre is zij buddy van de initiatiefnemers en helpt ze bij het organiseren van het Feestcafé.

Begin

"Mijn zoon, Antal, kreeg een dj-tafel op zijn kamer en daar begon hij nummers op te draaien", vertelt Sarina. "Dat beviel zo goed dat een aantal mensen aangaven dat ze graag eens uit zouden willen gaan." Initiatiefnemers Antal Slager, Carola van As, Dennis Segers en André van de Velde pleitte dan ook voor een eigen stapavond. Er zijn natuurlijk al uitgaansgelegenheden op Tholen, maar volgens Sarina was dat niet echt een optie. "Deze jongeren zijn toch snel te beïnvloeden en dat weten ze zelf ook. Daarom wilden we een speciale uitgaansavond organiseren voor hen." Gedurende vijf jaar werd er iedere maand wel een Feestcafé gehouden in de Meulvliet. "De eerste echte editie van het Feestcafé werd op 21 september 2013 gehouden. Dat was echt nog heel simpel met een paar tafels die als bar dienden."

Bezoekers

Dat er animo was voor deze speciale feestavonden, blijkt wel uit de bezoekersaantallen. In de eerste jaren kwamen er zo'n dertig tot vijftig bezoekers per avond. Het nieuwjaarsfeest werd steevast nog beter bezocht met uitschieters van 140 bezoekers. "Vorig jaar is het ook nog druk geweest, maar bij het nieuwjaarsfeest in 2017 merkten we al wel dat er toch minder bezoekers op onze avonden afkwamen", vertelt Leandra Quist. De teruglopende bezoekersaantallen worden veroorzaakt door een samenloop van omstandigheden. "We trokken altijd mensen uit de hele regio, maar in Halsteren en Oude-Tonge zijn soortgelijke initiatieven gestart. Dat is natuurlijk mooi, maar het is wel een nadeel voor ons." Daarnaast is er voor mensen met een beperking op het eiland Tholen al vrij veel te doen, stelt Sarina. "De laatste avonden waren er dan ook meer vrijwilligers dan bezoekers. Het dieptepunt was negen bezoekers tegenover zestien vrijwilligers."

Knoop doorhakken
Hoewel de bezoekersaantallen al sinds 2017 afnemen, is het vooral dit jaar snel achteruit gegaan. "Afgelopen zaterdag zouden we de knoop doorhakken. Als er nu veel bezoekers zouden zijn, zouden we doorgaan." Er kwamen slechts dertien trouwe feestvierders naar de Meulvliet en daarom is besloten om het Feestcafé definitief stop te zetten. "We wilden het jubileumfeest in september eigenlijk net zo groot oppakken als het jaarlijkse nieuwjaarsfeest. Omdat het nu toch minder feestelijk is, hebben we besloten om het toch klein te houden." Wat de invulling van deze dag precies gaat worden is nog niet duidelijk. "We willen misschien een barbecue houden, maar dat wordt later allemaal bekendgemaakt."

Vrijwilligers

Wat wel vaststaat is dat vrijwilligers in het zonnetje worden gezet. "We hebben altijd gebruik kunnen maken van een betrokken groep vrijwilligers. Ze stonden echt altijd voor ons klaar als er iets gedaan moest worden", stelt Leandra. Al met al vinden de buddy's het jammer dat er nu een einde komt aan het Feestcafé. "Maar, we zagen het wel aankomen. We hebben het altijd met plezier gedaan en als zij genoten, dan genoten wij ook."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief