De 84-jarige mevrouw Priem kan dankzij het project weer zelfstandig boodschappen doen FOTO REMKO VERMUNT
De 84-jarige mevrouw Priem kan dankzij het project weer zelfstandig boodschappen doen FOTO REMKO VERMUNT

Elke stap telt in Stavenisse

Door: Remko Vermunt Algemeen

STAVENISSE - Acht deelnemers en vier vrijwilligers hebben afgelopen week het project 'Elke stap telt' afgerond in Stavenisse. Twaalf weken lang zijn de 55-plussers bijna iedere dag bezig geweest met het project om niet alleen de conditie te verbeteren, maar ook om nieuwe contacten op te doen.

Het project 'Elke stap telt' ging twaalf weken geleden van start in zowel Scherpenisse als Stavenisse. "Het project heeft twee doelen: senioren actieveren om te bewegen én contacten leggen met andere mensen, zodat er minder eenzaamheid is onder ouderen", legt Chantal Walhout namens Jeugd- en Jongerenwerk Tholen uit.

Eindtest

Vorige week dinsdag sloot het project af in Scherpenisse. "We hadden daar tien deelnemers en twee vrijwilligers", vertelt Walhout. Van die tien deelnemers is één iemand qua conditie gelijk gebleven, de rest is er qua gezondheid allemaal op vooruit gegaan. Afgelopen vrijdag was na twaalf weken ook de laatste bijeenkomst voor de deelnemers in Stavenisse. "En vandaag is jullie eindtest", vertelt Roseline van den Heuvel. In Stavenisse zijn twaalf mensen gestart met het project. Eén deelnemer moet geopereerd worden en een ander heeft een ontsteking, waardoor tien fanatieke wandelaars op vrijdagochtend mee naar buiten gaan voor hun eindtest. "Dit is dezelfde test als die jullie helemaal aan het begin hebben gemaakt. Eerst gaan jullie veertig meter wandelen en daarbij moeten jullie tellen hoeveel stappen je hebt gezet", legt Van den Heuvel uit. "Daarna gaan we zes minuten op eigen tempo lopen en daarna kijken we hoe vermoeid je bent én welke afstand je hebt afgelegd."

Vrijwiligers

"Gaan we geen langere wandeling maken", vraagt één van de aanwezigen zichtbaar teleurgesteld. "Dan gaan we vanmiddag nog maar een rondje wandelen", besluit ze al snel. En dat is precies het idee achter het project Elke stap telt. Er is bewust voor gekozen om de deelnemers samen met vrijwilligers te laten lopen. "Het project is nu klaar, maar het is aan de vrijwilligers om de draad op te pakken en toch iedere vrijdag weer samen te komen." Gespannen wacht iedereen de uitslag van de eindtest af, maar bijna iedereen is qua conditie verbeterd. "Eén iemand niet, maar zij is geblesseerd."

Waardevol

Voor de 84-jarige mevrouw Priem is het project erg waardevol geweest. Ze is een keer gevallen tijdens het wandelen, maar besloot met haar rollator aan te sluiten bij het project. "Toen ik thuis zat, kon ik bijna niets meer. Nu kan ik weer gewoon zelf naar de supermarkt lopen." In de week probeert ze dan ook regelmatig een rondje te lopen van een half uur. "Maar dan moet ik thuis wel even uitrusten hoor", lacht ze. Wethouder Frank Hommel mocht namens de gemeente de certificaten uitreiken. "Voor boven je bed", grapt de wethouder.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief