Kandidaat 't Hart met vrouw Marlize en dochtertje Anna-Sophie FOTO FRITS SIMONS
Kandidaat 't Hart met vrouw Marlize en dochtertje Anna-Sophie FOTO FRITS SIMONS Foto: Frits Simons

Nieuwe predikant voor Hersteld Hervormd Tholen

Door: Remko Vermunt Algemeen

THOLEN – De 27-jarige Kandidaat 't Hart wordt zaterdag 23 juni tot predikant bevestigd van de Hersteld Hervormde Gemeente van Tholen. De nieuwe kerk moet nog gebouwd worden en daarom vindt de bevestiging en intrede plaats in Poortvliet. De bevestiging zal plaatsvinden door Ds. Schinkelshoek uit Ede. Op dit moment houdt de gemeente haar diensten nog in het Calvijn College.

DOOR FRITS SIMONS

Kandidaat 't Hart groeide op in een hervormd gezin in Amersfoort en Woudenberg. Na het VWO ging hij theologie studeren in Amsterdam aan de VU. Gedurende de studie werd het hem duidelijk dat God hem riep om predikant te worden. In augustus 2015 studeerde hij af. Zijn scriptie ging over de praktijk van het Heilig Avondmaal in historisch perspectief met name bij Calvijn.

Naar Tholen
't Hart vernam dat er een vacature was in Tholen en hij zocht contact. Dit leidde ertoe dat hij in 2016 benoemd werd tot pastoraal werker. Daarnaast ging hij lesgeven in Dordrecht in Klassieke Talen en later ook in Godsdienst wat hij nu nog steeds doet. Eerder dit jaar werd hij in Tholen beroepen tot predikant voor 5/12 deel en in de nazomer hoopt hij zich met zijn vrouw Marlize en hun dochtertje Anna-Sophie te vestigen in Tholen in de huidige pastorie van de Chr. Geref. Kerk waar nu Ds. den Boer nog woont.

Boodschap
't Hart wil in zijn prediking vooral naar voren brengen dat Jezus Christus in de wereld is gekomen om zondaren zalig te maken. De prediking is hoofdzaak. Aanvankelijk zal hij 1 keer in de 14 dagen in de stad Tholen voorgaan en vanaf januari 2019 iedere zondag 1 keer. Daarnaast geeft hij catechese, verricht bezoekwerk en leidt hij de kerkelijke vergaderingen. Ook bijzondere diensten als begrafenissen en huwelijken worden door hem geleid. Hij deed naast Tholen ervaring op in Leerdam, Sirjansland, Woudenberg en Zwartebroek/Terschuur.

Kerk in de samenleving
Voor de start van de kerkbouw is men nog in afwachting van de gemeente Tholen. De Hersteld Hervormde Kerk van Nederland is volgens 't Hart relatief klein. Haar roeping is om Hervormd te zijn zoals de Hervormde Kerk dat was voor 1 mei 2004. De kerk is geen bedrijf en daarom is de verwachting van 't Hart gesteld op God en ziet hij er naar uit dat mensen de Heere Jezus Christus leren kennen. De kerk is er voor iedereen en alle Tholenaren zijn welkom. Samenwerken wil 't Hart vooral met de PKN, Ger. Gem. en de Chr. Geref. Kerk in het zogenaamd Breed Overleg. 't Hart betreurt de verdeeldheid want de kerk is geroepen tot eenheid. Het probleem is volgens hem dat ieder kerkgenootschap zelf denkt dat ze de boodschap van het heil in Christus het zuiverst predikt.

Leven met Christus
Het christelijk leven moet ook te zien zijn in het dagelijks leven. Aan iedere christen moet te merken zijn dat ze God liefhebben boven alles en de naasten als zichzelf. Ook een niet-christen kan in vrede met zijn naasten leven maar die verwacht ten diepste altijd iets terug. 't Hart: "Jezus leert ons: Je moet je medemens behandelen zoals jezelf behandeld wilt worden."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief